VATIKAN DONEO NOVU ODLUKU O ISTOPOLNIM BRAKOVIMA: Lokalni biskup odlučuje o blagoslovu u vezama koje nisu tradicionalne

Đorđe Grmuša 29. 12. 2023. u 17:21

ŠEF kancelarije za doktrinu Vatikana kardinal Viktor Manuel Fernandez pružio je na neki način "izlaz" sveštenicima koji se ne slažu sa nedavnom deklaracijom da sveštenici mogu da blagoslove pojedince u vezama koje nisu tradicionalne, uključujući istopolne parove, sve dok molitve ne oponašaju ritual braka.

Foto: EPA

Fernandez je rekao za španski list A-Be-Se da je "na svakom lokalnom biskupu da odluči" da li bi ti blagoslovi trebalo da budu dozvoljeni u njihovoj biskupiji.

U Africi, rekao je on, "postoji zakon koji kažnjava zatvorom samu činjenicu da se izjašnjavaš da si gej, zamislite (šta bi) blagoslov (značio) u takvoj situaciji", preneo je "Vašington tajms".

Izjave kardinala Fernandeza prenela je Katolička novinska agencija.

Crkveni lideri u Nemačkoj, Austriji i Francuskoj brzo su podržali ovaj potez, navode mediji, dok je Konferencija katoličkih biskupa SAD naglasila da deklaracija nije promenila crkveno učenje o braku.

Dva crkvena poglavara u Kazahstanu, nadbiskup Tomaš Bernard Peta iz Mitropolitske nadbiskupije Svete Marije u Astani i pomoćni biskup Atanasije Šnajder, odlučno su odbacili novu politiku i rekli da papa Franja, pod čijim imenom je dokument izdat, "ne hoda pravedno prema istini Jevanđelja".

Biskupi u Malaviju i Zambiji, takođe, su zabranili svojim sveštenicima da daju takve blagoslove.

 

BONUS VIDEO: KRZNENI ČLAN RUSKE ARMIJE - Pas Žužik pomaže protivvazdušnoj jedinici ruske vojske

Pogledajte više