POGLEDAJTE - STIGLA JOŠ JEDNA PARTIJA SU-57: Proizvodnja ruskih stelt lovaca se udvostručuje (VIDEO)

Novosti online 27. 12. 2023. u 22:31

MINISTARSTVO odbrane Ruske Federacije dobilo je novu seriju lovaca pete generacije Su-57.

Foto Rosoboronexport


Avioni su predati Komsomolskom na Amuru vazduhoplovnom kombinatu po imenu Ju.A. Gagarin Ujedinjena avioindustrijska korporacija (deo državne korporacije Rostek). Lovci su prošli sva neophodna fabrička ispitivanja.

-Proizvođači aviona su proizveli i predali našim Oružanim snagama sve avione pete generacije Su-57 planirane za isporuku ove godine, rekao je potpredsednik Vlade Ruske Federacije - ministar industrije i trgovine Ruske Federacije Denis Manturov.

Generalni direktor Rosteka Sergej Čemezov rekao je da se broj lovaca pete generacije koji ulaze u vojsku svake godine skoro udvostručuje.

Su-57 je ruski multifunkcionalni napredni lovac pete generacije, napravljen korišćenjem stelt tehnologija. Sposoban da se bori sa bilo kojim neprijateljskim lovcima, kao i da uništi neprijateljske kopnene i površinske ciljeve.

Avion je dizajniran da zameni teški lovac Su-27. Avion je izveo svoj prvi let u januaru 2010. U KnAAZ-u (gde su se sklapali prototipovi) 2013. godine počela je mala proizvodnja aviona za testiranje naoružanja. 17. novembra 2016. prvi let je izveo sedmi prototip Su-57.

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pogledajte više