UBIJEN GENERAL MUSAVI: Iran preti osvetom

I.S. 27. 12. 2023. u 15:35

VISOKI oficir iranske Islamske revolucionarne garde general Razi Musavi ubijen je, kako se tvrdi, u izraelskom vazdušnom napadu na glavni grad Sirije Damask, zbog čega Iran sada preti osvetom. Iranski predsednik Ebrahim Raisi poručuje da atentat na Musavija pokazuje izraelsku slabost.

Foto: AP Photo/Vahid Salemi

U saopštenju koje su preneli iranski mediji, IRGC potvrđuje da je general Musavi, viši vojni savetnik u Siriji, ubijen u napadu u blizini Damaska. Iranska Islamska revolucionarna garda preti da će odgovoriti na ubistvo visokog oficira u Siriji, navodeći da će "uzurpatorski i varvarski cionistički režim platiti za ovaj zločin".

Ističe se da je Musavi bio "jedan od najiskusnijih savetnika" Korpusa garde Islamske revolucije u Siriji. Poluzvanična iranska novinska agencija Tasnim, napominje da je Musavi bio blizak bivšem šefu snaga IRGC Kuds Kasemu Sulejmaniju, koji je ubijen u napadu američkog drona u januaru 2020. po dolasku u Bagdad. Musavi je bio odgovoran za koordinaciju vojnog saveza između Irana i Sirije i verovalo se da je u velikoj meri umešan u napore Teherana da isporuči oružje zastupnicima terorista u toj oblasti, uključujući libanski Hezbolah.

Iranska državna televizija prekinula je svoj redovni informativni program da bi objavila da je Musavi ubijen. Musavi je opisan kao jedan od najstarijih savetnika IRGC u Siriji. Televizija je izvestila da je Musavi bio među saradnicima komandanta elitnih snaga Kasima Sulejmanija, koji je ubijen u američkom napadu bespilotnom letelicom u Iraku 2020. godine.

Iranska revolucionarna garda nedavno je saopštila da su dvojica njenih oficira poginula u Siriji.

- Muhamed Ali Atai Šurčeh i Panah Tagizadeh mučenički su stradali dok su bili u savetodavnoj misiji u Siriji - naveo je IRGC i okrivio Izrael za njihovu smrt.

Pogledajte više