PUTINOV ZAOKRET NA ISTOK I PROBLEM ZA EVROPU: Rusija preusmerila naftu iz EU u Indiju i Kinu

Marija Stevanović 27. 12. 2023. u 13:02

DO KRAJA 2023. godine samo 4-5 odsto ruskog eksporta nafte i naftnih derivata odlaziće u Evropu, za razliku od ranijih godina kada je taj pokazatelj dostizao 40-45 odsto, rekao je u intervjuu televiziji „Rusija 24“ potpredsednik Vlade Aleksandar Novak.

Foto: Tanjug/AP

Prema rečima vicepremijera, u proteklih godinu dana oko polovine izvoza je otišlo u Kinu – 45-50 odsto. Indiju je naveo kao drugog glavnog partnera Rusije, gde ranije nije bilo „praktično nikakvih isporuka“, prenosi Sputnjik.

- Tokom dve godine, udeo u snabdevanju Indije iznosio je oko 40 odsto - rekao je Novak.

Ruska vlada i naftne kompanije preusmeravaju snabdevanje energenata u Aziju zbog sankcija koje su uvedene nakon početka specijalne vojne operacije u Ukrajini. Evropska unija je uvela embargo na rusku naftu i naftne derivate (ne odnosi se na sirovu naftu koja ulazi u zemlje EU preko naftovoda Družba – južnim krakom nastavlja da ide prema Češkoj, Slovačkoj i Mađarskoj), a zatim je uvela i ograničenje cena na njih. Gornja granica za sirovu naftu iznosila je 60 dolara za barel, za naftne derivate - u zavisnosti od njihove vrste: 100 dolara po barel za dizel i 45 dolara po barelu za mazut, koji se prodaje sa popustom.

Moskva smatra da su sankcije nezakonite i kao odgovor na ove mere odbila je da isporučuje naftu zemljama koje su prihvatile ograničenje cena. Novak smatra ovu meru neefikasnim sredstvom, rekavši da od toga trpe krajnji potrošači.

- Danas vidimo da su cene brenta porasle, popust smanjen, a naši proizvodi se prodaju po tržišnim cenama – iznad naznačene gornje granice - rekao je on.
 

BONUS VIDEO:

POLICAJAC VLADIMIR ZA "NOVOSTI": Udarali su me metalnom šipkom, nisam se povukao

Pogledajte više