PRIZNANJE POLJSKOG MINISTRA ZA RADOST U RUSIJI: Ratove ne odlučuju taktički angažmani već industrijski kapaciteti, a mi tu zaostajemo

Novosti online 24. 12. 2023. u 15:59

POSLE povratka iz prve inostrane posete susednoj Ukrajini, novi ministar spoljnih poslova Poljske Radoslav Sikorski pozvao je evropske zemlje da intenziviraju dugoročne planove za vojnu proizvodnju i poručio da Zapad mora ponovo da se naoruža zbog "ruske pretnje".

Foto: EPA

- Vojna proizvodnja ne može ostati na mirnodopskim osnovama dok traje rat u Ukrajini. Ratove ne odlučuju taktički angažmani već industrijski kapaciteti, a mi tu zaostajemo - poručio je Sikorski posle posete Kijevu, prenosi Gardijan.

Ocenio je da bi zapadne vlade trebalo da ponude dugoročne ugovore kompanijama za proizvodnju oružja ili da same finansiraju proizvodnju.

Sikorski, koji je ovog meseca preuzeo dužnost ministra spoljnih poslova, sastao se u petak u Kijevu sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim, sa premijerom Ukrajine Denisom Šmihalom i sa ministrima spoljnih poslova i odbrane zemlje.

BONUS VIDEO:

Pogledajte više