VRATIO SE KUĆI POSLE ŠEST GODINA: Neverovatna sudbina nestalog britanskog adolescenta slučajno pronađenog u Francuskoj

Teška sudbina engleskog adolescenta Aleksa Batija (17), od koje bi mogao da bude snimljen film, uzbudila je celu Francusku i Veliku Britaniju.

Foto: printskrin

Mladić, koji je nestao u trenutku dok je imao 11 godina, pronađen je ovih dana, pokisao, snužden, gladan, i posle četiri dana hodanja i šest godina odsustva srećno je vraćen svojoj baki. Juče su prikazani njegovi snimci iz predgrađa Mančestera, kako konačno ponovo ulazi u svoj dom.

Kao dečak, Aleks je sa svojom majkom i dedom bio na odmoru u Marbelji u Španiji, i od tada kao da su u zemlju propali. Njegova baka Sjuzan, koja ima starateljstvo nad njim, pokušavala je sve ove godine da ga pronađe, ali uzalud. Načula je da sa majkom i dedom boravi u raznim "duhovnim zajednicama" u Španiji, Maroku i Francuskoj, ali nije mogla da mu uđe u trag. Sumnjala je na život u sekti.

Foto: printskrin

Nastamba u kojoj je živeo mali Aleks

Poslednje dve godine, mladić je sa majkom i dedom živeo u Francuskoj, u konačištu u malom mestu podno Pireneja, nedaleko od Tuluza. Nije išao u školu, nije bio vakcinisan, nije posedovao dokumenta, niti je govorio francuski jezik. U kamenoj kući su imali besplatan stan i hranu, u zamenu za rad na održavanju ovog obitavališta. Oni koji su ga sretali, ističu da je bio živahan, dobro raspoložen, ali ih je razdvajala jezička barijera. Zvali su ga "Zak", jer mu nisu znali pravo ime. Kažu i da je bio slobodan u kretanju, kao i da je često ostajao sam.

Konačno se pre nekoliko dana odvažio da krene put domovine. Pronašao ga je, usput, slučajno, student koji je razvozio lekove po apotekama, u tri sata ujutro, po velikoj kiši. Hodao je noću, a spavao danju. Jeo je šta je uspeo da sakupi sa usputnih njiva.

Odmah je pozvao baku i rekao joj da želi da se vrati kući, a njihov susret je bio krajnje dirljiv. Za sada se ne oglašavaju u medijima, a britanske vlasti se trude da ih sačuvaju od pritiska javnosti. Aleks će, kažu, razgovarati s istražnim organima, ritmom koji njemu bude odgovarao.

Pogledajte više