„SETITE SE KAKO JE POČEO DRUGI SVETSKI RAT“: Belorusija upozorava na pripremu napada iz Poljske

Novosti onlajn

13. 12. 2023. u 14:57

NEKOLIKO grupa na teritoriji Poljske sprema se da izvrši terorističke napade i zauzme objekte na teritoriji Belorusije, izjavio je predsednik Komiteta državne bezbednosti (KGB) te zemlje Ivan Tertelj, prenosi „Belta“.

Foto: Shutterstock/Vikipedija/Ilustracija

- Sedam grupa na teritoriji Poljske trenutno se sprema za terorističke napade i zauzimanje objekata na beloruskoj teritoriji. Najagresivnija grupa obučava se u Bjalistoku. Predvodi je naš državljanin Asadulajev, rođen 1991. godine, koji je nekada pohađao Vojnu akademiju, a zatim pobegao u inostranstvo. Skriva se pod pseudonimom Šljahtič. To je jedna od najagresivnijih struktura - rekao je Tertelj.

Kako je dodao, aktivnosti grupe nadgleda poljski obaveštajac. Minsk poručuje da je to neprihvatljivo.

Šef KGB-a pozvao je kolege u Ukrajini, Poljskoj i baltičkim zemljama da ne dozvole da se „to oružje okrene protiv njih“.

- Sećamo se od čega je počeo Drugi svetski rat – od provokacije Nemaca sa poljskim uniformama - rekao je Tertelj.

Takođe je rekao da su državljanina Belorusije, koji je u Rusiji optužen za dizanje u vazduh dva voza u Burjatiji, obučavale ukrajinske obaveštajne službe. Trenutno se sprovodi istraga u koju je uključen i Minsk. Tertelj je upozorio da se radi o teškom zločinu koji se kažnjava doživotnim zatvorom.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

PUTEVI ZA BUDUĆNOST: Pogledajte osmu epizodu video-serijala Novosti


 

Pogledajte više