FSB ŠPIJUNIRA BRITANSKE POLITIČARE: London optužuje da ruski hakeri kradu informacije

Novosti online 07. 12. 2023. u 23:27

GRUPA povezana sa ruskom Federalnom službom bezbednosti (FSB), a posebno sa njenim hakerskim delom poznatim pod nazivom "Centar 18", optužena je od strane Britanaca da krade informacije ljudi iz političkog i javnog života Velike Britanije od 2015. godine.

Ilustracija / Foto Shutterstock

Velika Britanija optužila je, naime, FSB za kontinuiranu kampanju sajber hakovanja, koja je navodno usmerena na političare i ljude iz javnog života.

-Britanska vlada saopštila je da je jedna grupa ukrala podatke putem sajber napada, koji su kasnije objavljeni, uključujući materijal povezan sa izborima 2019. godine, preneo je Bi-Bi-Si.

Rusija je, međutim, u više navrata demantovala tvrdnje da je umešana u takve aktivnosti.

Ministar spoljnih poslova Britanije Dejvid Kameron rekao je da je delovanje FSB-a "potpuno neprihvatljivo".

-Uprkos njihovim kontinuiranim naporima, nisu uspeli. Nastavićemo da radimo zajedno sa svojim saveznicima na razotkrivanju ruskih tajnih sajber aktivnosti i pozivanju Rusije na odgovornost za njihove postupke, rekao je on.

Grupa je optužena da je izvršila na stotine hakerskih napada na političare, državne službenike, zaposlene u nevladinim organizacijama, novinare, akademike i druge ljude iz javnog života.

Napadi su uglavnom bili usmereni na privatne mejlove pojedinaca nakon opsežnog istraživanja i kreiranja lažnih naloga, u kojima su se lažno predstavljali kao njihovi pouzdani kontakti.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pogledajte više