RAT U IZRAELU: Šef Šin Beta: Lovićemo Hamas godinama ako bude trebalo (FOTO)

Novosti online 03. 12. 2023. u 08:25 >> 00:53

SUKOB između Hamasa i Izraela ušao je u 58. dan.

Foto: Profimedia/Vikipedija

Gaza: U izraelskim napadima 15.523 Palestica poginulo, 41.316 povređeno

 

- Ministarstvo zdravlja Gaze saopštilo je danas da je 15.523 Palestica poginulo, a 41.316 povređeno u izraelskim napadima u poslednja dva meseca.

Prema rečima portparola Ministarstva zdravlja Ašrafa al Kudre, 70 odsto ubijenih Palestinaca bili su žene i deca, preneo je "Gardijan".

On je istakao da je samo tokom proteklih sati, 316 mrtvih i 664 ranjenih izvučeno iz ruševina i prebačeno u bolnice, ali da su mnogi i dalje pod ruševinama.
 

 

Netanijahu traži temeljnu istragu nakon ubistva civila tokom napada u Jerusalimu

 

 Izraelski premijer Benjamin Netanijahu zatražio je danas da se sprovede "temeljna istraga" o ubistvu civila, na kojeg je jedan izraelski vojnik, po svemu sudeći, pucao kada je civil reagovao na napad u Jerusalimu, u kojem su ubijene još tri osobe. 

Netanijahu je ubijenog Juvala Dorona Kaslmena nazvao "herojem Izraela" i istakao da je on u "najvišem činu hrabrosti" spasao mnoge živote, prenosi Si-En-En. 

- Nažalost, dogodila se strašna tragedija i ubijen je muškarac koji je spasao druge. Mora da se sprovede temeljna istraga - rekao je Netanijahu.

Kaslmen je preminuo u bolnici, u koju je prevezen nakon što je teško ranjen na mestu napada u Jerusalimu.  

Na snimcima objavljenim na društvenim mrežama, vidi se kako je Kaslmen pretrčao ulicu kada je video da dvojica muškarca pucaju na ljude na autobuskoj stanici u Jerusalimu.
On je na napadače pucao nekliko puta, dok su se vraćali u svoje vozilo.

U međuvremenu, vojnik u uniformi je počeo da puca, a Kaslmen je potom, očigledno shvatajući da bi mogli da ga pomešaju sa jednim od napadača, bacio pištolj, pao na kolena,  otkopčao jaknu kako bi pokazao da nema samoubilački prsluk i podigao ruke u vazduh. 

Vojnik je, međutim, izgleda pucao na Kaslmena nakon što je on podigao ruke. 

Izraelske odbrambene snage prvobitno su saopštile da neće istraživati incident, ali je izraelska policija, nakon medijskog izveštavanja o ovom slučaju, rekla da će ga istražiti, a vojska navela da će se pridružiti istrazi.

U napadu u pucnjavi u Jerusalimu 30. novembra ubijene su četiri osobe, uključujući Kaslmena. 

Dvojica napadača su, takođe, ubijena. 

Prema navodima policije, teroristi iz istočnog Jerusalima nosili su automatsku pušku M16 i pištolj kada su došli na raskrsnicu Givat Šaul, kod ulaska u Jerusalim, i počeli da pucaju po civilima na autobuskoj stanici.

Hamas je preuzeo odgovornost za napad. 
 

 

Šef Šin Beta: Lovićemo Hamas godinama ako bude trebalo

 

Izrael će loviti pripadnike Hamasa makar i godinama ako bude trebalo, rekao je šef unutrašnje izraelske obaveštajne službe Šin Bet Ronen Bar.

On je dodao da će ih goniti "čak i u Kataru, Turskoj i Libanu", preneo je Rojters.
Izraelska agencija odbila je da komentariše Ronovu izjavu za izraelski javni servis Kan.
 

Al-Tani: Katar zahteva međunarodnu istragu o izraelskim zločinima u Gazi

 

Katar zahteva trenutnu, sveobuhvatnu i nepristrasnu međunarodnu istragu o onome šta je premijer te zalivske zemlje šeik Muhamed bin Abdul Rahman al-Tani opisao kao izraelske zločine u Gazi, javila je danas katarska televizija Al Džazira.

On je, takođe, rekao da će Katar nastaviti da ulaže napore za postizanje još jednog primirja i uspostavljanje trajnog prekida vatre u opkoljenoj enklavi, preneo je Rojters.

Izrael je danas pojačao bombardovanje, nakon što je u petak prekinuto sedmodnevno primirje između izraelskih snaga i Hamasa tokom kojeg je sprovedena razmena izraleskih talaca i palestinskih zatvorenika.
 

Najmanje 12 ranjenih u napadu Hezbolaha na sever Izraela

Najmanje 12 osoba ranjeno je danas u raketnom napadu libanskog pokreta Hezbolah u blizini mesta Beit Hilel na severu Izraela, saopšteno je iz medicinskog centra  Ziv gradu Safed.

Izrael naredio evakuaciju oko Kan Junisa, drugog po veličini grada u Pojasu Gaze

Izraelska vojska izdala je naredbu za evakuaciju više područja u i oko Kan Junisa, drugog po veličini grada u Pojasu Gaze, s obzirom da je svoje ofanzivne vojne aktivnosti prebacila na južnu polovinu palestinske enklave u kojoj se, kako tvrdi Izrael, kriju mnogi lideri Hamasa.

Teška bombardovanja prijavljena su sinoć i danas u oblasti Kan Junisa i grada Rafe na jugu Pojasa Gaze, kao i u severnim delovima ove palestinske enklave koji su bili u fokusu u početku izraelske vazdušne i kopnene kampanje.

Mnogi od 2,3 miliona stanovnika ove teritorije su izbegli na jug enklave, nakon što su izraelske snage naredile civilima da napuste sever Pojasa Gaze u prvim danima rata.

Makron: Rat bi mogao da traje deset godina

Francuski predsednik Emanuel Makron pozvao je izraelske vlasti da „preciznije definišu” krajnje ciljeve rata sa Hamasom, jer bi navedeni cilj potpunog eliminisanja palestinske militantne grupe mogao dovesti do višegodišnjeg sukoba.

Foto: Profimedia

 

Izraelska vojska saopštila da je iz Sirije ispaljena raketa na sever Izraela

Izraelske odbrambene snage saopštile su da je rano jutros iz Sirije ispaljena raketa na sever Izraela. Kako se navodi u saopštenju IDF, projektil je pao na otvoreno područje, pri čemu nije bilo povređenih, a u izraelskim gradovima se nisu oglašavale sirene, prenosi Tajms of Izrael.

Izraelske odbrambene snage saopštile su da je izraelska artiljerija uzvratila i gađala lokaciju sa koje je ispaljena raketa. U odvojenom napadu protivtenkovska navođena raketa je ispaljena iz Libana na otvoreno područje u blizini zajednice Jiftah na severu Izraela, ali nije bilo povređenih, navodi se u saopštenju IDF i dodaje da izraelska artiljerija granatirala brojne oblasti u južnom Libanu.

Izrael: Uništeni tuneli, komandni centri i skladišta municije

Izraelske odbrambene snage saopštile su da su u noćašnjim vazdušnim udarima pogođeni tuneli, komandni centri, skladišta municije i druge lokacije povezane sa terorističkim trupama u Pojasu Gaze.

Pored toga, jedna teroristička ćelija je "eliminisana" u napadu dronom, kojim su upravljale trupe na zemlji, tvrdi izraelska vojska, prenosi Tajms of Izrael.

Vojska navodi i da je mornarica granatirala ciljeve povezane sa Hamasom, uključujući vojnu infrastrukturu, plovila povezana sa pomorskim snagama Hamasa i skladišta oružja.

Britanija najavila nadzorne letove iznad Izraela i Gaze

Velika Britanija najavila je da će početi da sprovodi nadzorne letove iznad Izraela i Pojasa Gaze u potrazi za taocima koje drži Hamas.

Britansko ministarstvo odbrane saopštilo je da će osmatrački avioni "biti nenaoružani, neće imati borbenu ulogu i imaće zadatak isključivo da lociraju taoce".

"Samo informacije koje se odnose na spasavanje talaca biće prosleđivane organima nadležnim za spasavanje talaca", navodi se u saopštenju ministarstva i dodaje da će se letovi odvijati iznad istočnog Mediterana, uključujući i one u vazdušnom prostoru iznad Izraela i Gaze.

Ministarstvo odbrane je saopštilo da vlada Velike Britanije "radi sa partnerima širom regiona na oslobađanju talaca, uključujući britanske državljane, koji su kidnapovani" u napadu Hamasa 7. oktobra.

Netanjahu: Nastavljamo kopnene operacije u Gazi dok ne ispunimo sve ciljeve

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu izjavio je da će Izrael nastaviti sprovođenje kopnenih operacija u Pojasu Gaze, sve dok se ne ispune svi ciljevi.

"Nastavićemo rat dok ne postignemo sve naše ciljeve, a ne možemo da postignemo te ciljeve bez kopnenih operacija. Ne postoje drugi načini za postizanje ovih ciljeva osim pobede, a ne postoji drugi način da se pobedi osim uspešne kopnene operacije", rekao je Netanjahu.

On je ponovio da su ciljevi Izraela oslobađanje talaca, iskorenjivanje Hamasa i sprečavanje "vladavine terora" u Gazi.

Netanjahu je govorio o oslobođenim taocima, ali je odbio da pruži detalje o uslovima u kojima su oni držani u Pojasu Gaze.

"Na osnovu prikupljenih dokaza, shvatate da su ti ljudi doživeli pakao", rekao je Netanjahu.

Foto: Tanjug/AP

 

Upozorenje Izraelu iz Vašingtona

Američki ministar odbrane Lojd Ostin izjavio je da Izrael rizikuje "strateški poraz", ako ne bude radio na zaštiti palestinskih civila u Pojasu Gaze, u ratu sa palestinskom militantnom grupom Hamas.

 "Centar gravitacije je civilno stanovništvo i ako ih oterate u ruke neprijatelju, taktičku pobedu zamenjujete strateškim porazom", rekao je Ostin.

Hamas saopštio da je sinoć lansirao rakete na Tel Aviv

Vojno krilo palestinske grupe Hamas, Brigade Al Kasam, saopštilo je da je sinoć lansiralo baraž raketa prema Tel Avivu.

Iz Brigada Al Kasam su poručili da je ta akcija bila odgovor na ''cionističke masakre nad civilima'', prenose mediji.

Rakete su ispaljene sa lokacije u severnom delu Pojasa Gaze.

BONUS VIDEO: GAZA POD BOMBAMA: Izrael lansirao rakete - Veliki vazdušni napad u toku noći

Pogledajte više