"HAJDE DA DELUJEMO..." Lukašenko - Novac koji Zapad troši na ratove treba usmeriti na...

Novosti online 01. 12. 2023. u 17:04

DRŽAVE treba da usmeravaju novac na rešavanje ekoloških problema, a ne na ratove. Rešavanje ekoloških problema u uslovima konfrontacije među zemljama je besmisleno, izjavio je beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko na Samitu o svetkim klimatskim promenama u Dubaiju.

Foto: EPA

Prema njegovim rečima, govornici koji su se prvi obratili zabrinuli su se gde naći novac.

- Da bi se uništili Irak i Avganistan i donelo blagostanje narodu tih zemalja potrošeno je, prema procenama, od jednog i po do dva biliona dolara. Irak i Avganistan su agresora koštali oko dva biliona dolara. Izračunajte koliko je novca potrošeno na zaštitu tih zemalja? Koliko je ljudi poginulo? To se ne može dolarima izmeriti - poručio je beloruski lider.

On je dodao da je u toku rat u Ukrajini i da se tu već ne može govoriti o jedan i po do dva biliona dolara.

- To će već koštati pet biliona dolara, ako uspeju da se dogovore o miru u skorije vreme - istakao je beloruski lider, a prenosi njegova pre služba.

Lukašenko je naveo da „oni govornici koji su nastupali prvi, govore o miru, i o tome da planeta treba da bude čista, zabrinuti su za unuke, dok su istovremeno, pokrenuli i vode najužasniji rat na planeti“.

On je naglasio da ratovi dovode do ogromnog zagađenja planete i da ih treba zaustaviti.

- Kako je ovde već rečeno, 80 odsto zagađenja na planeti dolazi od 20 vodećih država. Hajde da u deklaraciji, gospodine predsedniče, ne evidentiramo zabrinutost, već zahtevamo od njih da smanje bar za polovinu emisiju štetnih gasova u atmosferu. Ali, mi to nećemo uraditi. Zbog čega smo se onda okupili? Ovo je taj pravi novac. Deset biliona dolara, koje možemo, prekinuvši ratove, da usmerimo na čišćenje naše planete - podvukao je Lukašenko.

Predsednik Belorusije je poručio da je „najvažnije naučiti govoriti manje, a raditi više“.

- Hajde da delujemo. Ako ne počnemo da dejstvujemo, priroda će nas naterati da živimo po njenim zakonima - ocenio je on.

Lukašenko je istakao da Belorusija u potpunosti ispunjava preuzete međunarodne obaveze u oblasti ekologije.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: OVAKO IZGLEDA KRIMSKI MOST DANAS: Remontovan deo pušten u saobraćaj pre roka

Pogledajte više