"NEĆE USPETI, PODRŽAVAMO JEDNI DRUGE" Stoltenberg: Rusija koristi migracije kao sredstvo pritiska na Finsku

Tanjug

28. 11. 2023. u 21:41

RUSIJA koristi migraciju kao sredstvo pritiska na Finsku, članicu NATO, ali ruska strana neće uspeti jer saveznici stoje zajedno, izjavio je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

FOTO: Tanjug/AP

- Mislim da je ovo još jedan primer kako Rusija koristi mnogo različitih alata da izvrši pritisak na svoje susede: videli smo da koristi energiju, videli smo da koristi sajber napade, videli smo da koristi različite vrste tajnih operacija, pokušavajući da potkopa naše demokratije - rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare u Briselu, nakon sastanka ministara spoljnih poslova zemalja Alijanse.

On je ukazao i na pokušaje Rusije da podriva situaciju u nekim zemljama Zapadnog Balkana i to, kako je naveo, „ne samo u Crnoj Gori pre nekoliko godina”.

- Dakle, činjenica da Rusija sada koristi migracije kao oruđe je još jedan primer pokušaja da se izvrši pritisak na susede, članice NATO. Ali neće uspeti jer stojimo zajedno. Podržavamo jedni druge -  napomenuo je Stoltenberg, prenosi Ukrinform.

Istovremeno je istakao da „nije bilo zahteva Finske da se pojača prisustvo NATO”. 

- Kontrola granica je nešto što članice Alijanse rade same, ponekad uz podršku agencija EU. I potpuno sam siguran da je Finska u stanju da sama izađe na kraj sa ovim, verujem da su donele apsolutno ispravnu odluku da kontrolišu svoje granice - prokomentarisao je generalni sekretar NATO-a zatvaranje granica sa Ruskom Federacijom od strane Finske.

U Briselu je danas počeo dvodnevni sastanak ministara spoljnih poslova zemalja NATO.

Centralne teme sastanka šefova spoljnopolitičkih resora zemalja NATO-a su agresija Rusije na Ukrajinu,  sukob u Pojasu Gaze i pogoršanje bezbednosne situacije na Bliskom istoku, kao i sve veća strateška konkurencija i izazovi koje predstavlja Kina.
 

BONUS VIDEO: UZNEMIRUJUĆI SNIMCI IZ POJASA GAZE - Pripadnici Hamasa hvataju taoce na granici sa Izraelom

Pogledajte više