NOVE INFORMACIJE O BRODU KOJI SU OTELI HUTI: Konzul Nikolić pojasnio da li je bilo srpskih državljana među taocima

Novosti online

19. 11. 2023. u 20:46

ALEKSANDAR Nikolić počasni konzul Srbije u Izraelu preneo je u razgovoru za "Novosti" informacije iz izraelskih krugova o otmici broda u Crvenom moru.

Foto: Profimedia

- Radi se o kidnapovanju teretnog broda koji je bio na putu iz Turske prema Indiji, koji je kidnapovan u Crvenom moru, odnosno u vodama Crvenog mora od strane jemenskih Huta. U pitanju je teretni brod "Galaksi lider" i Huti su prema navodima obaveštenih krugova u Iranu ovladali palubom na kojoj je bilo 22 članova posade. Prema dosadašnjim saznanjima ovaj se brod nalazi u vlasništvu brodarske kompanije Rej (Ray) izraelskog biznismena Rami Ungera, ali na brodu nije bilo Izraelaca, što je potvrdio i portparol izraelske vojske. Kabinet predsednika vlade Netanijahua je preneo da je brod bio u vlasništvu britanske kompanije kojom operiše kompanija iz Japana. Ovde se na ovu otmicu gleda kao težak čin protiv Međunarodnog prava i krivično delo međunarodnih razmera - kaže Nikolić za "Novosti" i dodaje:

- Još uvek ne postoje informacije iz kojih zemalja su bili članovi posade koji su oteti, ali se pretpostavlja da je iz više zemalja.

Prema nezvaničnim informacijama do kojih su ranije došle "Novosti" za sada ne postoje informacije da je među otetom posadom bilo srpskih državljana.

Pogledajte više