TOKAJEV IZNENADIO SVE, PUTIN OVO NIJE OČEKIVAO: Ruska delegacija ostala zatečena, uhvaćeni nespremni (VIDEO)

Novosti onlajn

10. 11. 2023. u 17:26

RUSKI predsednik Vladimir Putin u četvrtak je bio u službenoj poseti Kazahstanu. Kazahstanski predsednik Kasim Žomart Tokajev dočekao ga je dok je izlazio iz aviona. Poslepodne je upriličen svečani doček, a dvojica predsednika su se nakon svečanosti pridružili kazahstansko-ruskoj poslovnoj konferenciji, koja se ove godine održava u Kostanaju, na severu Kazahstana.

Foto: Tanjug/AP photo

Ali, ovoga puta susret Putina i Tokajeva obeležila je neobična situacija.  Prema video snimku objavljenom na profilu "Visegrad 24" na društvenoj mreži X (bivši Twitter), kazahstanski predsednik je svoj govor započeo na kazastanskom umesto na ruskom jeziku, što se, kako navode, nikada pre nije dogodilo. 

Ruska delegacija bila je poprilično zbunjena i nespremna kad je govor počeo te su počeli oko sebe tražiti uređaje za prevođenje. Nije poznato da li je je Tokajevljevo obraćanje na jeziku Kazaha ovom prilikom u skladu s nastojanjima Astane da pojačano koristi kazastanski jezik umesto ruskog.

Kako je pre nešto više od mesec dana pisao "The Guardian", Kazahstan priprema nacrt zakona o medijima kojim bi se povećala upotreba kazahstanskog jezika u odnosu na ruski.

 Kazahstan je ranije najavio napore da promoviše upotrebu kazahstanskog jezika umesto ruskog u svojim medijima, usred sve većeg skepticizma u pogledu uticaja Moskve u zemlji od početka ruske invazije na Ukrajinu. 

Kazastanski je službeni jezik ove bivše sovjetske republike u središnjoj Aziji, ali je i ruski takođe priznat i široko je rasprostranjen među populacijom od oko 20 milijuna ljudi.

- Nacrt zakona o medijima predviđa povećanje udela državnog jezika na televiziji i radiju sa 50 posto na 70 posto - izjavila je ranije tamošnja ministarka kulture Aida Balajeva.

BONUS VIDEO: SUSRET O KOME SE PRIČA - Putin pokazuje Kim Džong Unu nove objekte na kosmodromu "Vostočni"

Pogledajte više