AMERIKA I JUŽNA KOREJA NA MUKAMA: Nisu oduševljeni jačanjem saradnje Severne Koreje i Rusije

Novosti online 09. 11. 2023. u 10:20

AMERIČKI državni sekretar Entoni Blinken i ministar spoljnih poslova Južne Koreje Park Jin zabrinuti su zbog jačanja vojne saradnje Severne Koreje i Rusije, rečeno je na konferenciji za novinare dvojice visokih zvaničnika.

FOTO: Tanjug/AP

Blinken i Park zajednički će raditi na primeni takozvane strategije proširenog odvraćanja kako bi odgovorili na pretnje iz Severne Koreje i dalje razvili stratešku saradnju sa Japanom, preneo je Rojters.

Kako su dodali, tri zemlje već sarađuju u razmeni podataka o upozorenjima na projektile iz Severne Koreje, organizuju trilateralne vojne vežbe, zajednički se brane od sajber napada iz Seula.

SAD, Južna Koreja i Japan osudile su protok oružja i vojne opreme iz Severne Koreje u Rusiju, navodeći da je transport tereta iz ove države u Rusiju dokaz tome. Pjongjang i Moskva negirali su bilo kakve ugovore o naoružanju. 

Park je, nakon sastanka sa Blinkenom, pozvao Severnu Koreju da otkaže planirano lansiranje špijunskog satelita. Prošle nedelje, iz Pjongjanga je saopšteno da vrše poslednje pripreme za lansiranje nakon dva neuspela ove godine. 

Takođe, vojska Južne Koreje rekla je da je u stanju pripravnosti nakon što je njihov sused objavio da će 18. novembra biti obeležen dan raketne industrije, odnosno godišnjica lansiranja interkontinentalne balističke rakete prošle godine.

(RT Balkan)

BONUS VIDEO: OVAKO IZGLEDA KRIMSKI MOST DANAS: Remontovan deo pušten u saobraćaj pre roka

Pogledajte više