U STRAHU OD SEVERNE KOREJE: Udružuju se Amerika, Južna Koreja i Japan

Novosti online 06. 11. 2023. u 12:23

SAD, Južna Koreja i Japan saglasili su se o osnivanju konsultativne grupe na visokom nivou radi suprotstavljanja severnokorejskim sajber napadima za koje kažu da pomoću njih Severna Koreja finansira svoje programe nuklearnog naoružanja, saopštila je danas kancelarija južnokorejskog predsednika.

Foto: Profimedia

Zamenica savetnika za nacionalnu bezbednost SAD za sajber tehnologije En Nojberger razgovarala je u Vašingtonu prošle sedmice sa svojim južnokorejskim i japanskim kolegama.

Oni su se dogovorili da održavaju tromesečne sastanke u novom formatu radi jačanja efikasnosti tri zemlje u reagovanju na globalne sajber pretnje, uključujući zajedničko suprotstavljanje sajber aktivnostima Severne Koreje, navodi se u saopštenju, preneo je Rojters.

Lideri SAD, Južne Koreje i Japana sastali su se na samitu u avgustu u Kemp Dejvidu, kada su se dogovorili da se formira nova trilateralna radna grupa, koja će se baviti sajber pretnjama Severne Koreje.

U izveštaju Ujedinjenih nacija se navodi da je Severna Koreja pojačala krađu kriptovaluta prošle godine, koristeći sofisticirane tehnike.

Severna Koreja je demantovala optužbe o hakovanju i ostalim sajber napadima.

(RT Balkan)

BONUS VIDEO: SUSRET O KOME SE PRIČA: Putin pokazuje Kim Džong Unu nove objekte na kosmodromu "Vostočni"

Pogledajte više