AMERIČKI GENERAL TVRDI: Ruski i kineski avioni presreću američke avione da bi trenirali protiv najboljih na svetu (VIDEO)

Novosti online 04. 11. 2023. u 16:51 >> 19:48

GENERAL Mark Keli iz američkog vazduhoplovstva izjavio je juče da ruski i kineski piloti posebno traže prilike da se sretnu sa američkim avionima u vazduhu, jer na taj način treniraju protiv „najboljih pilota na svetu“.

Foto: Shutterstock/Ilustracija

U poslednje vreme sve su češći slučajevi „presretanja” američkih letelica od strane borbenih aviona Rusije i Kine. Piloti Vazdušno-kosmičkih snaga Ruske Federacije susreću se sa Amerikancima u blizini ruskih granica i na nebu Sirije, a piloti Vazduhoplovnih snaga Kine u azijsko-pacifičkom regionu.

Prema rečima američkog generala, postoji više razloga za ovakve „okršaje“, ali najvažniji od njih predstavlja želja ruskih i kineskih pilota da treniraju sa američkim pilotima, koji su najbolji na svetu. Približavajući se američkim avionima, oni kao da „izazivaju“, nakon čega demonstriraju svoje umeće.

-Postoji nekoliko razloga zašto se to dešava. Jedna od njih je da žele da treniraju protiv najboljih na svetu i to mogu, rekao je Keli i dodao da u ovakvim „sudarima“ dolazi do poređenja ne samo veština pilota, već i sposobnosti samih aviona.

Američko ratno vazduhoplovstvo više puta se žalilo na ruske i kineske pilote koji su „ugrozili“ živote američkih pilota manevrisanjem u blizini američkih aviona. Pentagon takve manevre naziva „opasnim“, rekavši da mogu dovesti do eskalacije tenzija.

Do sada su se ovakva „presretanja“ u vazduhu završavala bez incidenata, osim jednog slučaja registrovanog u Crnom moru u martu ove godine, kada su, nakon „opasnih“ manevara ruskog Su-27, Amerikanci izgubili MQ-9 špijunski dron Reaper, koji je pao u more.

O uzajamnim presretanjima pišemo gotovo svakodnevno u nadi da neće prerasti u ozbiljniji sukob a izjavu američkog generala smo preneli u celosti pa sami presudite o čemu se ovde radi.

Oruzjeonline.com

BONUS VIDEO - UZNEMIRUJUĆI SNIMCI IZ POJASA GAZE: Pripadnici Hamasa hvataju taoce na granici sa Izraelom

Pogledajte više