"KAD MOSKVA OBEĆA DA POMOGNE ONDA SAMO NEKA DOĐU" Putin: Ruske kompanije ozbiljno zainteresovane za rad u Africi

Novosti online

02. 11. 2023. u 16:58

INTERES ruskih kompanija za rad u Africi, uključujući i Ekvatorijalnu Gvineju, je ozbiljan, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin na sastanku sa predsednikom Republike Ekvatorijalne Gvineje Teodorom Obijangom Nguemom Mbasogom.

Foto: Profimedia

- Što se tiče vaše zemlje… imamo na čemu da radimo. Pre svega, naravno, treba da se fokusiramo na razvoj trgovinskih i ekonomskih veza. Interes ruskih kompanija za rad u Africi uopšte i u vašoj zemlji je ozbiljan, a potencijalne investicione mogućnosti su velike - rekao je Putin.

On je primetio da su mogućnosti ove zemlje u razvoju takvih odnosa dobri, postoji potencijal, pre svega, vezan za rudarstvo.

Putin je dodao da se odnosi Rusije sa Afrikom razvijaju veoma efikasno, o čemu svedoče i rezultati Samita Rusija-Afrika ovog leta u Sankt Peterburgu.

Ruski lider je dodao i da je sa kolegom razgovarao o pitanjima bezbednosti i odnosa sa zemljama regiona.

- Dogovorili smo se šta ćemo i kako dalje raditi u tom pravcu - rekao je on.

Sa svoje strane, Mbasogo je izjavio da Ekvatorijalna Gvineja čeka ruske biznismene.

- Kada Rusija obeća da će poslati svoje biznismene da pomognu Africi da se razvije, možemo samo da kažemo: neka dođu. Ekvatorijalna Gvineja sa zadovoljstvom prihvata ovu ponudu - istakao je on.

Predsednik Ekvatorijalne Gvineje dodao je da smatra da je važno rešenje Moskve da ponovo otvori svoju ambasadu u toj zemlji.

Nguema Mbasogo rekao je da je predsedniku Rusije predložio da Ekvatorijalna Gvineja bude platforma za naredni Samit Rusija-Afrika.

- Zamolio sam svog prijatelja, predsednika Vladimira Putina, da Ekvatorijalnoj Gvineji pruži priliku da bude domaćin sledećeg Samita Rusija-Afrika, ako može da se održi na afričkom kontinentu - rekao je Mbasogo.

On je naglasio da se u toj zemlji održavaju različite konferencije i da postoji infrastruktura za održavanje foruma.

Predsednik Ekvatorijalne Gvineje učestvovao je krajem jula na Samitu Rusija-Afrika u Sankt Peterburgu. On ima najduži staž na funkciji predsednika na svetu i nalazi se na čelu Ekvatorijalne Gvineje od 1979. godine.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: UZNEMIRUJUĆI SNIMCI IZ POJASA GAZE - Pripadnici Hamasa hvataju taoce na granici sa Izraelom

Pogledajte više