GRUBA CENZURA MEDIJA: Ruska ambasada optužila Moldaviju da krši ustav republike

Novosti Onlajn

01. 11. 2023. u 08:41

CENZURISANjE informativnog prostora Moldavije grubo krši ustav republike, saopštila je ruska ambasada u Kišinjevu na svom Telegram kanalu.

Foto: Printskrin Youtube

- Napad na slobodu govora u Moldaviji poprima zaista groteskne razmere. Cenzura informativnog prostora grubo krši pravo značajnog dela ruskog govornog stanovništva zemlje na slobodan pristup informacijama i pluralizam mišljenja, sadržana u Ustavu Republike Moldavije i ugovornom okviru međunarodnih organizacija - navodi se u poruci.

Kako je napomenulo diplomatsko predstavništvo, sve se to dešava ispred misije OEBS/ODIHR, koja je stigla da posmatra opšte lokalne izbore, čiji mandat takođe podrazumeva „obezbeđivanje punog poštovanja ljudskih prava i osnovnih sloboda“.

U Moldaviji je vladina komisija za vanredne situacije 30. oktobra donela odluku da suspenduje licence šest lokalnih TV kanala na preporuku šefa Informativno-bezbednosne službe (ISS) republike Aleksandra Mustiate. Lokalne vlasti smatraju da ovi mediji predstavljaju rizik po bezbednost zemlje.

Prema ukazu šefa regulatora, u republici će takođe biti blokiran pristup 31 veb-portalu, od kojih se 21 kontroliše iz Rusije. Na listi su, posebno, sajtovi Radio Sputnjik, Komsomolskaja Pravda, TAS, Argumenti i činjenice, Interfaks, Moskovski Komsomolec, Ruska gazeta, agencija Regnum, Lenta.ru, „Pravdi.ru“ i drugi mediji.

Nekoliko ruskih medija je već zabranjeno u Moldaviji pod izgovorom borbe protiv dezinformacija. Regulator je blokirao veb-sajt Sputnjik Moldavija od 26. februara 2022. i radio emitovanje ove agencije od 7. marta. Ruska ambasada u Kišinjevu nazvala je optužbe na račun agencije pristrasnim i politizovanim.

Pored toga, Moldavija je suspendovala licencu opozicionih i vodećih TV kanala na ruskom jeziku Primul u Moldaviji, RTR Moldova, Acent TV, NTV Moldova, TV6, Orhei TV, koji navodno nepošteno prate dešavanja u zemlji i Ukrajini, obrazlažući odluku rizik od dezinformacija.

Kako je saopštilo rusko Ministarstvo spoljnih poslova, Moskva na postupke Kišinjeva gleda kao na akt političke cenzure. U resoru su naglasili da politika moldavskih vlasti grubo krši princip medijskog pluralizma i pravo na slobodu pristupa informacijama.

(Politika)

BONUS VIDEO: RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pogledajte više