RAT U IZRAELU: Granatiran okrug bolnice u Gazi, Huti tvrde da su ispalili novu seriju dronova na Izrael (FOTO)

Novosti onlajn

01. 11. 2023. u 07:16 >> 23:12

RAT Izraela i Palestine ušao je u 26. dan.

Foto: Tanjug/AP photo

IDF: Kopnene snage probile prve linije odbrane Hamasa na severu Pojasa Gaze

Izraelske kopnene snage probile su prve linije odbrane Hamasa u severnom Pojasu Gaze, rekao je večeras portparol Izraelskih oružanih snaga Danijel Hagari. „Planiranjem, preciznim obaveštajnim podacima i zajedničkim napadima sa kopna, vazduha i mora, naše snage su probile prve linije odbrane Hamasa na severu pojasa Gaze“, rekao je Hagari.

Dodao je da „kopena operacija napreduje kako je planirano“.

Ranije danas komandant 162. divizije IDF brigadni general Icik Koen izjavio je da se izraelske snage nalaze duboko u Gazi, "na kapijama grada Gaze".
 

Jemenski Huti ponovo ispalili rakete na Izrael

Jemenski Huti lansirali su seriju dronova na nekoliko ciljeva u Izraelu, rekao je vojni portparol grupe.

- Grupa će nastaviti da sprovodi vojne operacije podrške Palestincima, sve dok ne prestane izraelska agresija u Gazi - naveo je portparol vojske Huti Jahja Sareahe.

(Reuters)

 

U Gazi ubijeno 70 članova agencije UN za pomoć palestinskim izbeglicama

 

Agencija UN za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRWA) saopštila je danas da je najmanje 70 njenih članova ubijeno u Pojasu Gaze od početka rata palestinske militantne grupe Hamas i Izraela.


- 70 kolega ubijeno je u Gazi od 7. oktobra - navodi se u saopštenju agencije. a je da ''nema mesta koje je bezbedno u Pojasu Gaze''. '

- Ni sever, ni jug, ni srednje oblasti, nijedno mesto nije bezbedno - navodi se u saopštenju i dodaje da su neke od njenih kolega ubijeni na dužnosti, a neki u svojim domovima.

 

IDF: Eliminisan Hamasov komandat protivtenkovske raketne grupe

Izraelske odbrambene snage saopštile su da su u vazdušnom napadu na Pojas Gaze ubile komandanta Hamasove protivtenkovske vođene raketne grupe Muhameda Asara.

Prema IDF, Asar je bio „odgovoran za sve Hamasove protivtenkovske raketne jedinice širom Pojasa Gaze, komandovao je jedinicama i pomagao njihovim aktivnostima u vanrednim situacijama“.

U saopštenju se tvrdi da su pod njegovom komandom izvedeni "brojni" raketni napadi na izraelske civile i vojnike.

(Times of Israel)

 

Al Namur: Genocid nad palestinskim narodom,Izrael se ne pridržava nijednog prava


Ambasador Palestine u Srbiji Muhamed al Namur izjavio je danas da je ono što se dešava u Palestini genocid nad palestinskim narodom i da ubijanje pod hitno mora da prestane. 

- Upravo sam dobio informaciju da je Izrael bombardovao stotine Palestinaca koji su čekali pomoć, hranu. Desetine su u bolnici. Genocid nad palestinskim narodom je počeo, ne pre 26 dana, već od 1948. godine. Od tada se čine zločini nad palestinskim narodom - rekao je Al Namur za Tanjug. 

Izraelci se ne pridržavaju nijednog prava, dodao je, osim prava sile.

"Oni se drže sile i imaju pomoć Amerikanaca, i misle da imaju pravo da rade šta hoće. Mi jesmo naoružan narod, ali da li one misle da će oni ubiti našu decu, a mi da ćutimo? Oni su sad stigli do 5.000 ubijene dece", rekao je Al Namur. 

Plan Izraela je da reši demografsko pitanje, rekao je palestinski ambasador navodeći da "unutar istorijske Palestine ima 7,3 miliona Palestinaca, a sedam miliona Izraelaca" i da Izraelu to ne odgovara. 

- Imaju plan da ubijaju Palestince, i isteraju ostale iz Gaze i reše demografski problem za njih. Bez obzira na potpisan dogovor da će Palestina dobiti svoju državu, to nije učinjeno - rekao je Al Namur. 

Podseća da je Palestina prihvatila politički dijalog, ali da se ništa nije promenilo, već da Izrael i dalje hoće da preuzme celu Palestinu. 

- Ali naša poruka je da mogu da ubijaju i čine masakr, ali da ćemo mi ostati u našoj domovini. Mi imamo samo jednu domovinu, a to je Palestina. Oni imaju i dvojna i trojna džavljanstva - rekao je Al Namur. 

Na pitanje kako vidi budućnost ove situacije i da li će postojati mogućnost da se sedne za sto i razgovara, Al Namur odgovara da je najvažnije da se pre svega prestane sa ubijanjem žena i dece. 
Na pitanje kako vidi organizaciju Hamas, on ističe da u Palestini postoji 20 političkih stranaka i da je Hamas jedna od njih a da je izraelska propaganda da je Hamas teroristička organizacija, dok je palestinski narod žrtva izraelskog terorizma. 

- Hamas nije teroristička organizacija već jedna od 20 stranki u Palestini, ne možete da nađete Palestinca čiji brat ili otac nisu ubijeni. To zna ceo svet", rekao je Al Namur i dodao da je delovanje Hamasa na terenu nastavak sukoba od 1948. godine - rekao je Al Namur. 

Rešenje sukoba Al Namur vidi u povlačenju izraelske vojske i doseljenika iz Palestine. 

- I da nam se vrati suverentitet, Palestina sa Jerusalimom kao glavnim gradom. Od toga cilja nećemo odstupiti -poručio je Al Namur. 
 

 

Komandant IDF: Izraelske snage nadomak grada Gaze


 Komandant 162. divizije Izraelskih odbrambenih snaga (IDF), brigadni general Icik Koen izjavio je danas da se snage IDF trenutno nalaze duboko u Gazi, "na kapijama grada Gaze".

- Hamas je izabrao ovaj rat, mi nismo izabrali ovaj rat - rekao je Koen novinarima u blizini Pojasa Gaze, preneo je "Tajms of Izrael".

On je istakao da je pre pet dana njegova divizija "dobila važan zadatak, da ode i odlučno dokrajči Hamas".

Koen je kazao da su u proteklih pet dana uništili veliki deo Hamasovih sposobnosti, napali njegove strateške objekte, svu njegovu lepezu eksploziva, njegove podzemne tunele i druge objekte koje su potpuno uništili.

On je naglasio da je ovo "dugotrajan zadatak" i da je to rat za postojanje Države Izrael, koja će pobediti.
 

 

Iran upozorava na teške posledice ako se nastave napadi na Gazu


 Iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amirabdolahjan upozorio je danas na "teške posledice" ako se nastave napadi na Pojas Gaze.

To je poslednje u nizu upozorenja te zemlje, koja podržava Hamas u Gazi i paravojne formacije u drugim delovima u regionu, preneo je Rojters.

- Ako ne dođe do momentalnog prekida vatre u Pojasu Gaze i nastave se snažni napadi SAD i cionističkog režima posledice će biti teške - rekao je on u Ankari.

Govoreći tokom konferencije za novinare sa svojim turskim kolegom Hakanom Fidanom, Amirabdolahjan nije izneo detalje o iranskim planovima.

Iran je saopštio da podržava Hamas, ali da nije imao ulogu u napadu militanata na Izrael prošlog meseca, navela je agencija.

I Iran i Turska osudili su izraelsko bombardovanje Gaze, koje je potom usledilo.
Amirabdolahjan je dodao da je na dnevnom redu i putovanje predsednika Irana Ebrahima Raisija u Tursku.
 

 

Povređeni Palestinci pristižu u Egipat preko prelaza Rafa

Povređeni palestinski civili iz Pojasa Gaze počeli su danas da pristižu u Egipat preko graničnog prelaza Rafa, rekao je portparol egipatskog Ministarstva zdravlja.

- Oni dolaze jedan po jedan - rekao je portparol egipatskog ministarstva za Si-En-En nakon što je granični prelaz Rafa otvoren danas, prvi put od napada Hamasa na Izrael 7. oktobra.

Očekuje da će više od 80 povređenih Palestinaca stići danas u Egipat.

Pacijenti su prvi Palestinci kojima je dozvoljeno da napuste Pojas Gaze od početka rata.

Hamas: Broj ubijenih u Gazi 8.796, među njima 3.648 dece

Ministarstvo zdravlja palestinskog Hamasa saopštilo je danas da je u napadima Izraela na Pojas Gaze od 7. oktobra ubijeno 8.796 osoba.

To znači da je u poslednja 24 sata stradala još 271 osoba, prenosi BBC.

Dodaje se da je među ubijenima 3.648 dece.

 

IDF: Na Zapadnoj obali uhapšeno 46 Palestinaca, mnogi povezani sa Hamasom

Izraelska vojska (IDF) saopštila je danas da je uhapsila 46 Palestinaca, uključujući 30 osoba navodno povezanih sa militantnom grupom Hamas, tokom noći u racijama širom Zapadne obale.

Iz IDF-a navode da je od početka rata u Pojasu Gaze, 7. oktobra, uhapšeno više od 1.800 Palestinaca na Zapadnoj obali, uključujući 740 navodno povezanih sa Hamasom, prenosi Tajms of Izrael.

Foto: Tanjug/AP photo

 

Lider Hamasa: Sa Izraelom nema druge opcije osim nasilja

Gazi Hamad, jedan od lidera Hamasa, poručio je da Izrael svojom politikom nije ostavio palestinskim militantima iz Pojasa Gaze, drugu opciju osim nasilja.

- Imamo pravo da se borimo protiv osvajača - rekao je za "Korijere dela sera" Hamad, koji je član političkog saveta Hamasa i tražen od strane Izraela kao terorista.

On je u intervjuu, koji je dao iz Bejruta, ocenio da je Hamas pokazao da je Izrael pobediv i da operacija Al Aksa koju su palestinski militanti pokrenuli 7. oktobra na izraelsku teritoriju "menja Bliski istok".

 

Fidan: Pozicija EU barijera za pregovore o postizanju primirja

Ministar spoljnih poslova Turske Hakan Fidan rekao je kako je pozicija EU barijera za pregovore o postizanju primirja i poboljšanju humanitarne situacije u Gazi.

„Vodimo aktivan diplomatski saobraćaj sa državama regiona kako bi došlo do prekida vatre i poboljšanja humanitarne situacije. Hteli bismo da odgovarajući proces i u EU. Ali EU ne želi da sluša reči kao što su „prekid vatre“ i ne primenjuju obavezne mere za humanitarnu pomoć“, rekao je Fidan tokom razgovora sa iranskim kolegom u Ankari.

 

Zapaljen jevrejski deo centralnog groblja u Beču, nacrtane svastike

Predsednik Jevrejske zajednice Austrije Oskar Dojč saopštio je da je noćas zapaljen jevrejski deo centralnog groblja u Beču.

"Izgorelo je predsoblje svečane sale, svastike su iscrtane po spoljašnjim zidovima", napisao je Dojč na društvenoj mreži X (Tviter). Naveo je da nema povređenih, a da vatrogasna služba i policija vrše uviđaj.

Foto: Tanjug/AP photo

 

Novi udar na izbeglički kamp u Pojasu Gaze: Veliki broj žrtava

Izraelske snage ponovo su pogodile područje izbegličkog kampa Džabalija u Pojasu Gaze, a u udaru ima mnogo žrtava, objavili su izraelski mediji.

Izraelska vojska i juče je pogodila područje tog kampa, kada je poginulo 50 ljudi, a oko 150 je ranjeno.

 

Rojters: Egipat, Hamas i Izrael dogovorili ograničenu evakuaciju iz Pojasa Gaze

Egipat, Izrael i Hamas su, uz posredovanje Katara i u koordinaciji sa SAD, postigli dogovor o omogućavanju stranim državljanima i nekim teško povređenim civilima u Pojasu Gaze da napuste tu oblast, javlja Rojters, pozivajući se na neimenovani izvor.

Agencija dodaje da ne postoji vremenski okvir za to koliko dugo će prelaz Rafa, na granici sa Egiptom, biti otvoren.

Palestinska militantna grupa Hamas je ranije danas objavila spisak ljudi kojima je dozvoljeno da napuste Pojas Gaze preko prelaza Rafa. Listu su objavile palestinske granične vlasti na Fejsbuku, a na njemu se nalaze državljani Australije, Austrije, Bugarske, Indonezije, Jordana, Finske, Češke i Japana.

 

Bajden namerava da stavi veto na zakon o pomoći Izraelu

Američki predsednik Džozef Bajden staviće veto na predlog zakona republikanaca u Predstavničkom domu za pružanje pomoći Izraelu, gde se istovremeno izostavlja finansiranje drugih prioriteta nacionalne bezbednosti, saopštila je Bela kuća.

Kancelarija za upravljanje i budžet Bele kuće naglasila je da ovaj predlog zakona sadrži pristrasnost kroz podršku samo Izraelu i ne uspeva da odgovori na trenutnu situaciju, jer izostavlja humanitarnu pomoć za stanovništvo Gaze i pomoć Ukrajini i saveznicima u Indo-Pacifiku, prenosi portal Hil.

Tanjug

 

Izrael: Tokom noći gađano desetine ciljeva Hamasa, od početka rata oko 11.000

Izraelska vojska je saopštila da je nastavila kopnene operacije u Pojasu Gaze tokom noći i da su njene snage napale desetine ciljeva Hamasa.

Vojska je navela da je od početka rata pogodila oko 11.000 ciljeva koje pripadaju Hamasu i drugim militantnim grupama u Pojasu Gaze. Kopnene snage su tokom noći locirale zgradu u Džabaliji u kojoj se nalazilo više operativaca Hamasa, i usmerile vazduhoplovne snage da izvrše napad, saopštila je vojska, prenosi Tajms of Izrael.

Izraelska vojska je navela da se višespratna zgrada „nalazila u blizini škole, medicinskog centra i vladinih kancelarija“.

BONUS VIDEO:

PUTEVI ZA BUDUĆNOST: Druga epizoda video-serijala "Novosti"

Pogledajte više