"SVET JE VIŠE OD PETORKE" Turska želi novi Savet bezbednosti - Rusija reagovala

Novosti onlajn

31. 10. 2023. u 11:36

ZBOG nesposobnosti Saveta bezbednosti UN i drugih međunarodnih struktura da reše goruća pitanja Turska predlaže da se formira nova međunarodna organizacija koju će činiti veliki broj država, izjavio je portparol administracije predsednika Turske Fahretin Altun.

FOTO: Tanjug/AP

- Očigledno da Savet bezbednosti UN i druge strukture nisu u stanju da reše globalne probleme i čak su počele da ih vode u krizu. Potrebno je osnovati novu međunarodnu organizaciju. Turska priprema novu višedimenzionalnu strukturu koja uključuje mnogo igrača - napisao je Altun u članku, posvećenom stogodišnjici osnivanja Turske Republike.

Prilikom formiranja nove međunarodne strukture, rekao je Altun, Turska će se voditi sloganom predsednika Redžepa Tajipa Erdogana: Svet je više od petorke.

Međutim, Rusija i dalje smatra da sistem Ujedinjenih nacija nema alternative, uprkos izvesnoj neefikasnosti u rešavanju niza pitanja na globalnom nivou, saopštio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov. S tim u vezi, predstavnik Kremlja je ukazao da je za turski predlog „u najmanju ruku potreban međunarodni konsenzus“.

- Da li je moguće u ovom teškom vremenu, u ovom teškom periodu kritičnih protivrečnosti i konceptualnih promena koje se dešavaju odgovoriti, pokazaće vreme - naglasio je Peskov.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

PUTEVI ZA BUDUĆNOST: Druga epizoda video-serijala "Novosti"

Pogledajte više