ESTONIJA O INCIDENTIMA NA BALTIKU: Tri oštećenja cevi gasovoda i kablovima su povezana

Tanjug

27. 10. 2023. u 18:04

TRI incidenta koja su dovela do oštećenja gasovoda i dva telekomunikaciona kabla između Estonije, Finske i Švedske „su povezani“, rekla je danas estonska premijerka Kaja Kalas.

Foto AP

Finska je takođe danas saopštila da je podigla svoju procenu rizika za sigurnost snabdevanja gasom, kao rezultat oštećenja gasovoda "Baltikkonektor" Finska - Estonija, za koji je operater Gasgrid naveo da bi mogao da bude van funkcije do aprila ili duže, preneo je Rojters.

-Važna veza za uvoz gasa biće van upotrebe tokom zimske sezone 2023/24 najmanje pet meseci, navodi se u saopštenju Finske nacionalne agencije za vanredne situacije.

Agencija navodi da je nivo rizika sada na drugom od tri nivoa na skali i dodaje da neće morati da interveniše na tržištu kako bi obezbedila snabdevanje gasom.

Finska policija koja je vodila istragu o oštećenju gasovoda rano 8. oktobra osumnjičila je transporter kontejnera pod zastavom Hong Konga "New Polar Bear".

U blizini gasovoda je pronađeno veliko sidro, a istražitelji veruju da je cev bila razbijena dok ga je brod vukao po morskom dnu.

Smatra se i da su dva telekomunikaciona kabla, koji povezuju Estoniju sa Finskom i Švedskom, takođe oštećena u navedeno vreme.

BONUS VIDEO - UZNEMIRUJUĆI SNIMCI IZ POJASA GAZE: Pripadnici Hamasa hvataju taoce na granici sa Izraelom

Pogledajte više