STRAH VLADA ULICAMA, UBICA JE NA SLOBODI: Drugi dan od masovnog ubistva u Americi - ubijeno najmanje 18 ljudi

Novosti online 27. 10. 2023. u 09:43

DOK u Mejnu žale za 18 osoba ubijenih u pucnjavi koja se pre dva dana dogodila u kuglani i restoranu, zvaničnici i dalje mole hiljade stanovnika da se sklone u kuće, dok se masovna potraga za osumnjičenim nastavlja.

Foto: Tanjug/AP

Nadležni smatraju da je osumnjičeni Robert Kard naoružan i opasan, a škole, preduzeća i drugi objekti su zatvoreni zbog bezbednosnih razloga, dok stotine policajaca vrvi delovima južnog Mejna u potrazi za Kardom.

Užas je počeo oko 19 časova u sredu u gradu Luiston, na dve lokacije udaljene 6,5 kilometara jedna od druge. Osumnjičeni je otvorio vatru na ljude koji su se u tom trenutku zatekli u lokalnoj kuglani i restoranu. Pucnjava u Luistonu, inače, drugom po veličini gradu u Mejnu, 566 je masovno ubistvo u Sjedinjenim Državama od početka godine.

Taj masakr je prema pisanju Si-En-Ena najsmrtonosnija masovna pucnjava u Sjedinjenim Državama ove godine i istovremeno nešto najgore što se dogodilo otkako je jedan napadač prošle godine ubio 19 učenika i dva nastavnika u školi u Uvaldeu u Teksasu.

Kard (40) se suočava sa nalogom za hapšenje u osam tačaka za ubistvo, saopštila je policija. Vlasti su se u četvrtak najmanje dva puta konvergirale na Kardovoj poslednjoj poznatoj adresi, kući u Boudinu u državi Mejn, otprilike 25 milja istočno od Luistona.

U četvrtak uveče, istražitelji su verovali da su otkrili nešto u kući osumnjičenog, što je podstaklo nalet aktivnosti, rekao je zvaničnik za sprovođenje zakona. 

Ekipa Si-En-Ena je čula jednog policajca kako kaže „izađi s podignutim rukama“. Ali činilo se da se ta epizoda završila bez epiloga, pošto su vlasti napustile lice mesta dva sata kasnije.

Potraga je nastavljena danas, a pretpostavlja se da bi mogla da bude komplikovana jer osumnjičeni ima iskustvo u borbenoj obuci.

Pogledajte više