NAZVALI JE TERORISTOM, PA MORALI DA JOJ SE IZVINE: Greta ponizila izraelsku vojsku

Novosti Onlajn

23. 10. 2023. u 07:34

IZRAELSKA vojska kritikovala je švedsku klimatsku aktivistkinju Gretu Tunberg nakon što je poslala poruku podrške Palestincima i složila se sa komentarom da se u Gazi sprovodi "genocid". Tunbergova je rekla da „svet treba da progovori i pozove na hitan prekid vatre, pravdu i slobodu za Palestince i sve pogođene civile”.

Foto: Melissa Renwick/The Canadian Press via AP

Klimatska aktivistkinja je takođe na svom Instagram nalogu podelila objavu na nalogu Palestine Speaks, u kojoj se tvrdi da se u Gazi dešava "genocid". Reč je o propalestinskom izveštaju, koji slavi smrtonosni napad Hamasa na Izrael pre dve nedelje. 

Objava Tunbergove govori o „besu zbog genocida u Gazi i represivnog državnog terora mnogih zapadnih zemalja protiv svakoga ko pokaže solidarnost sa Palestincima i deluje u njoj“. Arije Šaruz Šalikar, portparol izraelske vojske, govorio je za Politiko o kontroverznim postupcima aktivistkinje. 

Tunbergova je objavila ažurirano saopštenje

- Ko god se u budućnosti na bilo koji način identifikuje sa Gretom, po mom mišljenju, podržava terorizam. Jer ono što Greta radi, činjenica da se sada solidariše sa Gazom, a da ne kaže ni reč o masakrima Izraelaca, pokazuje da ona nije baš naklonjena Palestincima, ali gura teror Palestinaca ili Hamasa i Islamskog džihada pod tepih kao da ne postoji - naveo je on. 

On se potom izvinio zbog svojih izjava o pristalicama mlade aktivistkinje. 

- Progovorio sam iz dubokog osećaja bola i moje reči ne odražavaju moje lične stavove ili stavove IDF - naglasio je on. Posle toga, sama Tunbergova je izdala ažurirano saopštenje. 

- Naravno, mi smo protiv svake vrste diskriminacije i osuđujemo antisemitizam u svim oblicima. O tome se ne može pregovarati - istakla je ona. Nakon što je Izrael na napad Hamasa odgovorio nemilosrdnom kampanjom bombardovanja pojasa Gaze, širom Evrope su izbili propalestinski protesti. 

BONUS VIDEO: UZNEMIRUJUĆI SNIMCI IZ POJASA GAZE - Pripadnici Hamasa hvataju taoce na granici sa Izraelom

(Indeks)

Pogledajte više