"PREVIŠE ŽIVOTA JE IZGUBLJENO..." Sunak u Tel Avivu - Britanija podržava Izrael

Tanjug 19. 10. 2023. u 09:34

VELIKA Britanija podržava Izrael, izjavio je danas britanski premijer Riši Sunak po dolasku u Tel Aviv, navodeći da su napadi Hamasa na jug Izraela bili, kako je naveo, "neopisiv, užasan teroristički čin".

Foto: Tanjug/AP

Sunak je rekao da se nada da će njegovi sastanci sa premijerom i predsednikom Izraela biti produktivni sastanci, preneo je "Gardijan".

Sunak će nakon posete Tel Avivu posetiti zemlje regiona, objavio je Rojters.

- Svaka smrt civila je tragedija. A previše života je izgubljeno posle Hamasovog užasnog terorističkog akta - naveo je Sunak u saopštenju pred posetu Izraelu.

Sunak će tokom posete izraziti saučešće zbog žrtava u Izraelu i Pojasu Gaze, što je rezultat Hamasovog napada 7. oktobra, navela je kancelarija britanskog premijera, koji će, kako je saopšteno, takođe insistirati na sprečavanju eskalacije sukoba u regionu.

Sunak će takođe tražiti da Egipat što pre otvori koridor za dopremanje humanitarne pomoći za Gazu.

Britanski ministar spoljnih poslova Džejms Kleverli, koji je bio u Izraelu prošle sedmice, posetiće Egipat, Tursku i Katar u naredna tri dana da bi razgovarao o izraelsko-palestinskom sukobu i tražio mirovno rešenje, saopštila je njegova kancelarija.

London navodi da su te tri države "od vitalnog značaja za međunarodne napore da se podrži regionalna stabilnost, oslobode taoci i omogući humanitarni pristup Gazi".

BONUS VIDEO: EKSPLOZIJE ODJEKUJU GAZOM: Zgrade se ruše kao kule od karata - Osveta Izraela je u toku

Pogledajte više