OGLASIO SE KREMLJ: Sukob Izraela i Palestine je tragedija

Novosti onlajn

17. 10. 2023. u 10:38

IZRAELSKO-PALESTINSKI sukob je tragedija i posledica je dugotrajnog ignorisanja problema od strane niza država, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Foto: AP Photo/Pavel Golovkin

- Vidimo da je sukob veoma ukorenjen i, u stvari, tragedija koja se dešava, uključujući humanitarnu – sve je posledica toga što su neke zemlje decenijama zanemarivale proces rešavanja bliskoistočnog problema - ocenio je Peskov.

On je dodao da i dalje postoji opasnost od širenja izraelsko-palestinskog sukoba.

- To bi moglo da ima užasne posledice po ceo region i nosi opasnost od još veće humanitarne katastrofe. Zato je sada najvažnije da se zaustavi rat, a onda da se zaista konceptualno pristupi procesu rešavanja novim naporima. Potrebna je nezavisna palestinska država, Izraelu i Izraelcima su potrebne bezbednosne garancije. Oni treba da žive u miru i da se osećaju bezbedno - kazao je Peskov.

Takođe je istakao da ruski predsednik Vladimir Putin zasad nije istupao sa inicijativom za rešavanje sukoba.

- Ne, jer da bi se iznela mirovna inicijativa prvo treba da se razradi, sa svima da se razgovara, da se shvate stavovi strana, sve tendencije - objasnio je Peskov.

Kako je dodao, predsednici Rusije i Kine Vladimir Putin i Si Đinping tokom sastanka u Pekingu razgovaraće i o palestinsko-izraelskom sukobu.

Podsećamo, Putin boravi u dvodnevnoj poseti Pekingu gde će učestvovati na trećem forumu „Jedan pojas – jedan put“.

Palestinsko-izraelski sukob

Vojno krilo palestinskog pokreta Hamas u subotu 7. oktobra objavilo je operaciju „Potop el Akse“ protiv Izraela. Izraelska vojska nakon toga je saopštila da pokreće operaciju „Gvozdeni mačevi“ protiv Hamasa u Pojasu Gaze.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao je u obraćanju naciji da se zemlja nalazi u ratnom stanju i dodao da je naredio mobilizaciju rezervi. Izraelska vojska čisti naseljena područja.

Palestinsko-izraelski konflikt, u čijoj su osnovi teritorijalni interesi strana, decenijama predstavlja žarište u regionu.

Odlukom Ujedinjenih nacija, uz aktivnu ulogu SSSR, 1947. godine određeno je da budu formirane dve države ─ Izrael i Palestina ─ ali je osnovana samo izraelska država.
Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov ranije je izjavio da je potrebno hitno zaustaviti krvoproliće između Izraela i Palestine i pozvao strane da prekinu borbena dejstva.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: 

TO MOGU SAMO NOVOSTI: Za vrh novinarstva, vrh najviše zgrade!

Pogledajte više