"NEĆEMO DA IGRAMO EPIZODNE ULOGE SUVERENA" Putin poručio: Sve članice BRIKS-a podržavaju ideju o višepolarnom svetu

Novosti onlajn

15. 10. 2023. u 11:15

ZEMLjE BRIKS-a ne žele da igraju epizodne uloge kod nekakvog suverena. Svi koji su se priključili BRIKS-u podržavaju ideju formiranja višepolarnog svega, svi žele ravnopravne odnose, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin.

Foto Tanjug/AP

Višepolarni svet se stvara sam od sebe zahvaljujući rastu potencijala mnogih zemalja, uključujući Kinu, rekao je Putin u intervjuu za Centralnu televiziju Kine.

Putin je posebno ukazao na aktuelnost koncepcija koje je predložio kineski predsednik Si Đinping, kao što je izgradnja jedinstvene sudbine čovečanstva, kao i inicijativa o globalnoj bezbednosti, razvoju i civilizaciji.

- Naravno, to je globalni pristup istoriji čovečanstva. Sve je povezano, naravno. A danas, kada je u toku formiranje višepolarnog sveta, te ideje su postale još aktuelnije - rekao je Putin.

On je dodao da je osobenost odnosa kineskog predsednika Si Đinpinga s drugim zemljama u tome što niko nikome ništa ne nameće, već se samo predočavaju mogućnosti i traže kompromisi.

- Naše ideje o razvoju Evroazijskog ekonomskog saveza, na primer, izgradnje 'Velike Evroazije', potpuno se podudaraju s kineskim idejama u okviru predložene saradnje 'Jedan pojas, jedan put' - naveo je Putin i dodao da Rusija podržava tu inicijativu.

BRIKS čine Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička Republika. Na samitu koji je održan u avgustu u Johanesburgu objavljeno je da su poziv za članstvo u organizaciji dobili i Argentina, Egipat, Iran, Etiopija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Saudijska Arabija. Oni će punopravni članovi BRIKS-a postati 1. januara 2024. U maju je zahtev za prijem u BRIKS podnela i Belorusija.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

UZNEMIRUJUĆI SNIMCI IZ POJASA GAZE: Pripadnici Hamasa hvataju taoce na granici sa Izraelom

Pogledajte više