PEKING I MOSKVA ZA DRŽAVU PALESTINU: Uzavrela diplomatska aktivnost, protesti i mere bezbednosti na svim Meridijanima

D. D. S.

09. 10. 2023. u 08:00

NAPAD na Izrael uzburkao je duhove u vodećim svetskim prestonicama. Na delu je živa diplomatska aktiv­nost, uz pozive na prekid nasilja, ali i različite "scenarije" kako za pomoć sukobljenim stranama, ta­ko i za rešavanje višede­cenijskog spora.

Ruskinja ispred izraelske ambasade u Moskvi, Foto AP

 U pojedi­nim centrima održavaju se palestinski skupovi, u drugima se nivo bezbed­nosti Jevreja podiže na viši nivo. Dok su SAD stale uz Izrael, a Iran uz Hamas, Rusija i Kina se zalažu za Palestinsku državu.

Rusija je izrazila ozbiljnu zabrinutost, po­zivajući i palestinsku i izraelsku stranu da pre­stanu sa nasiljem. Moskva je saopštila da su neop­hodni odgovarajući pre­govori kako bi se obezbe­dilo stvaranje nezavisne palestinske države u gra­nicama iz 1967. godine, sa istočnim Jerusalimom kao prestonicom.

Šef Arapske lige Ah­med Abul Gejt otputovao je u Moskvu na razgovor sa ruskim ministrom spoljnih poslova Serge­jem Lavrovom o situaciji u Pojasu Gaze. Gejt, koji je bio šef egipatske diplo­matije tokom vladavine Hosnija Mubaraka, razgo­vara o "tekućoj eskalaci­ji u Pojasu Gaze".

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova saop­štilo je da je zvanični Peking duboko zabrinut zbog eskalacije tenzija i nasilja između Palesti­ne i Izraela, ocenjujući da izlaz iz sukoba leži u rešenju o uspostavljanju nezavisne države Pale­stine.

- Pozivamo strane da ostanu mirne, pokažu uz­držanost i odmah preki­nu neprijateljstva, kako bi zaštitile civile i izbegle dalje pogoršanje situacije - navodi se u saopštenju kineskog mi­nistarstva.

Pakistanci zapalili barjake SAD i Izraela, Foto AP

Napominje se da po­novni sukob još jednom pokazuje da dugotrajno zamrzavanje mirovnog procesa ne može da po­traje. Ističe se da među­narodna zajednica treba da deluje hitnije, omo­gući nastavak mirovnih pregovora između Pale­stine i Izraela i pro­nađe način za postizanje trajnog mira.

Predsednik Turske Re­džep Tajip Erdogan izjavio je da je Turska odlučna da pojača diplomatske napore kako bi se posti­glo smirivanje sukoba između izraelskih i palestin­skih snaga, ali je dodao da je rešenje zasnovano na uspostavljanju dve države jedini način da se postig­ne regionalni mir. Obja­snio je da je sada neophod­no uspostaviti nezavisnu palestinsku državu sa Jerusalimom kao presto­nicom.

Predsednik Poljske Andžej Duda ocenio je da sukob Hamasa i Izraela ide u prilog Rusiji jer "odvlači pažnju međuna­rodne javnosti od agresi­je Moskve na Ukrajinu". Duda je ocenio da sukob na Bliskom istoku može rezultirati i novim mi­gracionim pritiscima na Evropu.

- Naša bezbednost, za­štita poljskih granica, naravno, takođe i grani­ca Evropske unije i šen­genske zone, postaju još važnije - kazao je pred­sednik Poljske.

Dok je Brandenburška kapija u Berlinu u bojama izraelske zastave, vlada Nemačke je razmatrala da li da nastavi da upuću­je Palestincima pomoć vrednu stotine miliona evra, posle najvećeg na­pada palestinske isla­mističke grupe Hamas na Izrael poslednjih godi­na.

FOTO: EPA

Ministarka za razvoj Svenja Šulce rekla je da je vlada uvek vodila raču­na da se novac koristi sa­mo u mirnodopske svrhe.

- Ali ovi napadi na Izrael označavaju užasan slom - istakla je ona i do­dala da će nemačka vlada sada razmotriti celokup­no angažovanje na pale­stinskim teritorijama.

Pojedini nemački po­slanici, iz redova opozi­cionih konzervativaca posebno, pozvali su na prekid slanja pomoći. Istovremeno, nemački kance­lar Olaf Šolc rekao je da je Nemačka pojačala zaštitu izraelskih i je­vrejskih institucija u Nemačkoj. Šolc je rekao novinarima u Berlinu da Nemačka čvrsto podr­žava izraelsku stranu i istakao da zemlja ima pra­vo da brani sebe od "var­varskih napada", iako je izneo upozorenje protiv raspirivanja sukoba.

I oko lokacija na ko­jima se nalaze jevrejske zajednice u Francuskoj pojačana je bezbednost. Deo jevrejske zajedni­ce strahuje zbog poten­cijalnih posledica u Francuskoj.

- Ovo je samo početak, po mom mišljenju, dugog perioda agitacije i ri­zikujemo da imamo re­perkusije, nažalost, na francuskoj teritoriji kao i svaki put - izjavio je izraelski vernik.

Brandenburška kapija u Berlinu, Foto AP

Šef pariske policije Loran Nunjez obišao je Veliku sinagogu u Parizu, a na zahtev predsednika Francuske Emanuela Ma­krona, pojačano je obezbe­đenje i jevrejskih škola.

Jevrejske verske vlasti su na oprezu u pogledu bilo kakvog potencijalnog in­cidenta.

Francuski ministar unutrašnjih poslova je, međutim, juče istakao da Francuska zasad nije na udaru bilo kakve pretnje. Bezbednost u sinagogama je već bila pojačana od sredine septembra povo­dom jevrejskih praznika, ali nivo zaštite je sada podignut na viši nivo.

BEJRUT Libanke pružaju solidarnost Palestincima, Foto AP

Premijerka Francuske Elizabet Born je osudila napad Hamasa na Izrael i ponovila solidarnost sa izraelskim narodom:

- Izrael ima pravo da se brani - rekla je Bor­nova.

* * * * * * * *

Podrška Izraelu od 84 zemlje

MINISTARSTVO spoljnih poslova Izraela saopštilo je da su do sada 84 zemlje i nacije objavile saopštenja u kojima podržavaju Izrael. Mno­ge zemlje, uključujući SAD, Veliku Britaniju, Australiju, Francusku, Norvešku i Austriju objavile su saoštenja u kojima osuđuju napade i podržavaju pravo Izraela na samoodbranu. Izraelski premijer Benja­min Netanijahu rekao je da su šefovi evropskih država "izrazili bez­rezervnu podršku pravu Izraela da se brani onako kako je potrebno".

* * * * * * * *

Otkazuju letove, ne i "Er Srbija"

DOK je veliki broja avio-kompanija otkazao letove do međunarodnog aerodroma "Ben Gurion", "Er Srbija" nastavlja da leti za Tel Aviv.

"Junajted erlajns", "Amerikan erlajns" i "Delta erlajns" saopštili su da su privremeno obustavili letove do i sa međunarodnog aerodroma u Tel Avivu. Letove su otkazali i "Er Frans", "Lufthanza", "Emirejts", "Rajaner" i "Ejdžen erlajns"."Brasels erlajn", deo grupe "Lufthanza", ta­kođe je otkazao letove za Tel Aviv.

Loukost avio-prevoznik "Transavia" grupe "Er Frans-KLM" saopštio je da otkazuje sve letove iz Pariza i Liona za Tel Aviv. Letove su otkaza­li i španska "Iberija ekspres", italijanska "ITA ervejs2 i poljski LOT.

Nemac pali sveće za izraelske žrtve, Foto AP

* * * * * * * *

Mirovnjaci UN ostaju u Libanu

MIROVNE snage Ujedinjenih nacija u Libanu (UNFIL) potvrdile su da je došlo do razmene vatre između izraelskih i libanskih snaga, i pozvale na uzdržanost i deeskalaciju. - U kontaktu smo sa vlastima obe strane, na svim nivoima, kako bismo izbegli ozbiljniju eskalaciju - navodi se u objavi UNFIL. Kaže se da mirovnjaci Ujedinjenih na­cija ostaju na svojim pozicijama, a da će neki na­staviti da rade iz skloništa radi bezbednosti.

- Pozivamo sve da budu uzdržani i iskoriste UNFIL mehanizme za vezu i koordinaciju za deeskalaciju, kako bi se sprečilo brzo pogor­šanje bezbednosne situacije - poručuju iz mi­rovne misije UN u Libanu.

* * * * * * * *

Očekivali više od Kine

IZRAEL je očekivao "oštriju osudu" militantne grupe Hamas iz Kine, zemlje koju smatra svojim prijateljem, izjavio je Juval Vaks, visoki zva­ničnik izraelske ambasade u Pekingu.

- Kada se ljudi ubijaju, kolju na uli­cama, ovo nije vreme da se poziva na rešenje dve države - rekao je Vaks.

Pogledajte više