(ISPRAVKA) Hamas nije zarobio izraelskog brigadnog generala

Novosti online 07. 10. 2023. u 15:36

IAKO je naš portal u svom tekstu od 7. oktobra 2023. godine preneo da je general IDF Nimrod Aloni pao u ruke Hamasa, to nije tačno.

Foto printskrin telegram warhistoryalconafter

Na to nam je ukazao portal Raskrinkavanje.ba, prema čijim smernicama smo ispravili naš tekst, te iz istog uklonili netačne navode.

Veliki broj inostranih, ali i domaćih medija, u svojim člancima o navodnom hapšenju izraelskog generala objavio je izjavu koju je zamenik šefa Hamasa Saleh al-Arouri dao za Al Džaziru, u kojoj on govori da su među zarobljenicima bili i viši oficiri, ali ne spominju se ni konkretne brojke, niti ime Nimroda Alonija.

Takođe, izraelske oDbrambene snage su istog dana, 7. oktobra, demantovale da je general Nimrod Aloni zarobljen. Sutradan, 8. oktobra, objavljen je i snimak na kome se vidi general na sastanku.

Što se tiče fotografije koja je bila deljena po mrežama i uz tekstove, a uz fotografiju pomenutog generala, "Correctiv" navodi da se na fotografiji iz viralnih objava najverovatnije nalazi jedan od zarobljenih civila.

Ova platforma za proveru činjenica pronašla je izveštaj izraelskog medija "Israel hayom", u kome se prenosi priča Izraelke Ele Ben Ami koja je ispričala da joj je otac otet. Članak je opremljen fotografijom identičnom onoj u analiziranim objavama, a u njenom opisu navodi se da prikazuje muškarca po imenu Ohad Ben Ami.

Izvinjavamo se čitaocima na prenošenju netačnih informacija.

BONUS VIDEO - RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pogledajte više