PUTIN OŠTRO O ZAPADU: NJima je uvek potreban neprijatelj, u svetu vlada samovolja hegemona

Novosti online 05. 10. 2023. u 17:17

RUSKI predsednik Vladimir Putin rekao je Zapadu uvek potreban neprijatelj u borbi s kojim se mogu objasniti neophodnost primene sile i ekspanzije.

Foto: Tanjug/AP photo

-Rat koji je počeo kijevski režim uz aktivnu, direktnu podršku Zapada traje već 10 godina. Cilj specijalne vojne operacije je da ga prekine. Ona podseća na to da će jednostrani koraci, ko god da ih preduzima, neminovno biti dočekani uzvratnim akcijama. Akcija neminovno proizvodi reakciju – tako postupa svaka suverena, samostalna država koja sebe poštuje, rekao je Putin na "Valdajskom formu".

Kako je rekao, svako je svestan da u međunarodnom sistemu gde vlada samovolja, gde sve rešava onaj ko je zamislio da izuzetan, bezgrešan i da je jedini u pravu na udaru može da se nađe bilo ko, samo zato što se neka zemlja nije dopala hegemonu koji je izgubio osećaj za meru i osećaj za realnost.

-Moramo na žalost da konstatujemo da suprotna strana na Zapadu izgubila osećaj za realnost, prešli su sve granice. Uzalud. Ukrajinska kriza nije teritorijalni sukob, želim to da naglasim. Rusija je najveća zemlja po teritoriji u svetu. Nemamo nikakve interese da osvajamo neke dodatne teritorije. Mi tek treba da iskoristimo i Sibir i istočni Sibir i Daleki istok. To nije teritorijalni konflikt niti čak uspostavljanje regionalne ravnoteže. Pitanje je daleko šire i temeljnije. Reč je o principima na kojima će se bazirati novi svetski poredak, istakao je Putin.

Prema njegovim rečima, trajni mi biće uspostavljen tek onda kad se svi budu osećali bezbedno, kad budu videli da se njihovo mišljenje poštuje i da u svetu postoji ravnoteža kad niko ne može da po sopstvenoj želji natera, prinudi ostale da žive i da se ponašaju onako kako to želi hegemon.

U takvoj šemi bilo kakav pojam suvereniteta se negira i baca na, izvinite, đubre, rekao je ruski predsednik.

-Očigledno je da je privrženost blokovskom pristupu, tome da se svet satera u neprestanu konfrontaciju – mi i oni opako nasleđe 20. veka. To je proizvod zapadne političke kulture, u svakom slučaju, njenih najagresivnijih oblika. Ponoviću, Zapadu je uvek potreban neprijatelj, određenom delu Zapada i njegovih elita, potreban im je neprijatelj u borbi s kojim se mogu objasniti neophodnost primene sile i ekspanzije. Ali potreban je i radi očuvanja unutrašnje kontrole u određenom sistemu tog hegemona, unutar blokova, unutar NATO ili drugih vojno-političkih blokova. Neprijatelj postoji i svi treba da zbiju redove oko šefa, zaključio je Putin.

Foto: Tanjug/AP

Strane na Zapadu izgubile su osećaj za realnost i prekršile sva pravila, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin na plenarnoj sednici Međunarodnog debatnog kluba „Valdaj“.

-Nažalost, moramo konstatovati da su naše kolege na Zapadu izgubile osećaj za realnost, prešle su sve moguće granice. A nije trebalo, rekao je Putin.

Kako je naveo, prosperitet Zapada je dobrim delom postignut viševekovnom pljačkom kolonija i cele planete.

-To je činjenica. Faktički, taj nivo razvoja u velikoj meri je (postignut) zahvaljujući pljački cele planete. Istorija Zapada je u suštini hronika beskonačne ekspanzije, rekao je predsednik.

On je primetio da je istorija Zapada, u suštini, hronika beskrajne eskpanzije.

-Zapadni uticaj u svetu je ogromna vojno-finansijska piramida. Stalno joj je potrebno novo gorivo da bi se izdržavala: prirodni, tehnološki, ljudski resursi koji pripadaju drugima, istakao je ruski lider.

-Stoga Zapad jednostavno ne može da se zaustavi i ne namerava to da učini. Naši argumenti, podsticaji, pozivi na razum i predlozi jednostavno su ignorisani, naglasio je Putin.

Putin je primetio da su Sjedinjene Američke Države i njihovi „sateliti“ postavili kurs ka hegemoniji – vojnoj, političkoj, ekonomskoj, kulturnoj, pa čak i moralnoj.

Kako je naglasio, neki ljudi pogrešno su shvatili spremnost Rusije za „konstruktivnu saradnju“.

-Shvatili su kao potčinjavanje, kao spremnost da novi poredak grade oni koji su se proglasili za pobednike u Hladnom ratu. U suštini, kao priznanje da je Rusija spremna ne da se rukovodi sopstvenim nacionalnim interesima, već tuđim interesima. Svih ovih godina upozoravali smo više puta: ovakav pristup ne samo da vodi u ćorsokak, već je prepun povećanja opasnosti od vojnog sukoba. Ali niko nije hteo ni da nas čuje, ni da nas sluša, istakao je Putin.

-Trajni mir će biti uspostavljen tek kada se svi budu osećali bezbedno, shvate da se njihovo mišljenje poštuje i da postoji ravnoteža u svetu, kada niko ne bude u stanju da primora ili natera druge da žive i ponašaju se kako hegemon želi, zaključio je Putin.

SINERGIJA VELIKIH DRŽAVA

Čovečanstvo se ne kreće ka fragmentaciji i novoj blokovskoj konfrontaciji, već ka sinergiji država i velikih prostora, ocenio je Putin.

-Čovečanstvo se ne kreće ka fragmentaciji na konkurentske segmente, ne ka novoj blokovskoj konfrontaciji, čime god se motivisalo, ne ka bezdušnom univerzalizmu nove globalizacije, već naprotiv – svet je na putu ka sinergiji država, civilizacija, velikih prostranstava, zajednica koje su svesne sebe upravo kao takve, istakao je šef države.

Prema njegovim rečima, civilizacija nije univerzalna konstrukcija, svaka od njih se razlikuje od drugih.

Rusija se zalaže za maksimalnu reprezentativnost, zemlje nemaju pravo da vladaju svetom za druge i u ime drugih, kao ni da donose odluke za druge države, rekao je ruski predsednik.

-Svet budućnosti je svet kolektivnih odluka koje se donose na nivou na kome su najefikasnije i po sastavu učesnika koji su zaista sposobni da daju značajan doprinos rešavanju konkretnog problema, ocenio je Putin.

Osim toga, ruski predsednik je izrazio uverenje da pojedine države nemaju pravo da donose odluke za druge.

-Jedan ne odlučuje za sve i svi ne odlučuju o svemu. A oni koji su direktno pogođeni ovim ili onim pitanjem dogovaraju se šta i kako da rade, zaključio je šef države.

Osnovni kvaliteti razvoja države-civilizacije su različitost i samodovoljnost, rekao je on.

-Savremenom svetu strana je svaka unifikacija. Svaka država želi da samostalno izrađuje svoj razvojni put u čijoj osnovi su kultura i tradicija, ojačani u geografiji, istorijskom iskustvu, drevnim i savremenim vrednostima naroda, objasnio je Putin.

Kako je naveo, bezbednost jednih zemalja nemoguće je obezbediti na račun drugih, harmonija u ovoj oblasti je moguća, ali za to je potrebno ostaviti po strani ponos i ne gledati na partnere kao na divljake.

-Decenijama pričamo o nedeljivosti bezbednosti, o tome da je nemoguće osigurati bezbednost jednih na račun bezbednosti drugih. Harmonija u ovoj oblasti je dostižna, samo treba ostaviti po strani ponos, bahatost i prestati da se na druge gleda kao na drugorazredne partnere ili kao na izgnanike i divljake, naglasio je ruski lider.

Osim toga, on je dodao da se Rusija zalaže za „univerzalnu bezbednost i trajni mir, izgrađen na poštovanju interesa svih“ – i velikih i malih država. Međunarodne odnose, prema njegovom mišljenju, treba osloboditi blokovskog pristupa.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pogledajte više