"OVO JE ČISTO LUDILO" Moravjecki: Tuskova koalicija razmatra narušavanje energetskog sporazuma sa SAD

Tanjug

03. 10. 2023. u 19:52

PREMIJER Poljske Mateuš Moravjeci izjavio je danas da Građanska platforma (PO) Donalda Tuska razmatra narušavanje poljsko-američkog energetskog sporazuma, što je, kako je ocenio, krajnje neodgovorno.

Mateuš Moravjecki / Foto AP

- Tuskova koalicija razmatra kršenje poljsko-američkog energetskog saveza. Ovo je čisto ludilo i krajnja neodgovornost. Borimo se i nastavićemo da se borimo za bezbednost Poljske - napisao je premijer na Fejsbuku, komentarišući izjavu poslanice PO Ursule Zelinske da će njena politička opcija uzeti u obzir povlačenje iz ugovora za projektovanje nuklearne elektrane.  

Na pitanje o sporazumu koji je potpisan sa SAD u vezi sa prvom nuklearnom elektranom u Poljskoj, ona je odgovorila da je potrebno utvrditi koliko je taj sporazum obavezujući i kakve su kazne za povlačenje iz njega.

Napomenula je da će građanska koalicija razmotriti povlačenje iz ugovora o prvoj nuklearnoj elektrani u Poljskoj.

Moravjecki je istakao da se sa američkim partnerima gradi garancija energetske bezbednosti Poljske, kao i da je "Tuskov tim prespavao najvažnije godine za poljsku energetsku industriju". 

- Zahvaljujući savezništvu sa SAD i dobroj saradnji, omogućićemo ne samo energetsku bezbednost, već i hiljade radnih mesta i brz ekonomski razvoj zemlje. Samo stranka Zakon i pravda garantuju brz razvoj Poljske - rekao je premijer.

Krajem septembra, poljski državna kompanija "Polskie Elektrovnie Jadrove" potpisala je ugovor sa konzorcijumom Vestinghaus i Behtel za projektovanje prve nuklearne elektrane koja će biti izgrađena u Pomeraniji.

Ugovor o projektantskim uslugama ESC (Ugovor o inženjerskim uslugama) predviđa projektovanje glavnih komponenti nuklearne elektrane. 

Sporazumom je predviđeno i projektovanje lanaca snabdevanja, podrška investicionom procesu i priprema dokumentacije za građevinsku dozvolu.

Kako je planirano, izgradnja će početi 2026. godine, a prvi blok bruto električne snage 1.250 megavata biće pušten u rad 2033. godine, prenela je poljska agencija PAP.
 

BONUS VIDEO: RUSKA PACIFIČKA FLOTA - Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pogledajte više