PRELAZAK NA MULTIPOLARNI SVET Basam el Sabah: Zemlje u razvoju umorne od zapadne hegemonije

Novosti online 02. 10. 2023. u 08:37

VEĆINA zemalja u razvoju pokazuje da su umorne od zapadne hegemonije – prelazak na multipolarni svet je počeo, to je proces koji se ne može preokrenuti, rekao je zamenik ministra spoljnih poslova Sirije Basam el Sabah.

Foto Tanjug/AP

 - Ovogodišnja Generalna skupština UN bila je veoma važna, jer smo iz govora lidera videli da je većina zemalja u razvoju umorna od zapadne hegemonije - kazao je Sabah na marginama zasedanja Generalne skupštine u Njujorku.

Kako je istakao, zemlje bloka u razvoju danas traže „multipolarno liderstvo“, a podela mira koju nameću SAD i njihovi saveznici „više se ne prihvata“. Po rečima diplomate, događaji u Africi su „očigledna potvrda toga“.

Sabah je dodao da su zemlje u razvoju na događajima u okviru Generalne skupštine UN aktivno govorile o potrebi da se reformišu najveće međunarodne institucije kao što su Svetska banka i Međunarodni monetarni fond.

 - U obraćanju lidera često se pominjala i reforma SB UN. Mislim da je to izuzetno važno, jer se realnost današnjih međunarodnih odnosa ne odražava kako treba u radu Saveta bezbednosti - konstatovao je sirijski diplomata.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pogledajte više