PROFESOR PERIŠIĆ UPOZORAVA: Amerika izdiktirala nove zadatke i obaveze Nemačkoj, odnose se i na Republiku Srpsku

Novosti online 16. 09. 2023. u 18:30

PROFESOR geopolitike Srđan Perišić izjavio je da susret državnog sekretara SAD Entonija Blinkena sa nemačkim ministrom spoljnih poslova Analenom Berbok po ko zna koji put govori da je Amerika izdiktirala nove zadatke i obaveze Nemačkoj, koji se odnose i na Republiku Srpsku.

Foto: EPA

- Oni se odnose na Ukrajinu, Kinu i Republiku Srpsku. Što se tiče Srpske, Blinken traži da Nemačka upotrebi sve poluge moći kojim će narednih meseci da udari na Srpsku i predsednika Republike Milorada Dodika. Vidimo da su to ekonomske sankcije, ali i pretnja upotrebom sile kroz misiju Eufora, kao i upotreba Kristijana Šmita - rekao je Perišić.

Prema njegovim rečima, nemačke sankcije ne daju rezultate jer se Srpska ekonomski okrenula Kini, Mađarskoj, Rusiji, a, s druge strane, misija Eufora je u nadležnosti Saveta bezbednosti UN, koji na godišnjem nivou analizira i produžava tu misiju.

- Naravno, može se očekivati zloupotreba Eufora od strane Nemačke. Zbog toga bi Vlada Srpske morala da razgovara sa Rusijom i Kinom kao stalnim članicama Saveta bezbednosti UN - naglasio je Perišić.

Jedino ostaje, dodao je on, "upotreba Šmita", a verovatno je u planu da se sudski postupak u Sudu BiH protiv Dodika ubrza što je moguće brže, kako bi Šmit posle osuđujuće presude mogao da deluje protiv predsjednika Dodika.

(SRNA)

Pogledajte više