FRANCUZI SE SPREMAJU ZA INVAZIJU NA NIGER? Optužbe vojne hunte koja je izvršila državni udar

Nove vlasti u Nigeru optužuju Francusku da sprema "agresiju" na njihovu zemlju. Ističu da Pariz priprema invaziju iz okolnih zemalja.

Foto Tanjug/AP

Preko državne televizije u Nigeru pročitano je saopštenje u kome vojna hunta na vlasti ističe da Francuska u te svrhe nastavlja da gomila snage u više zemalja u zapadnoj Africi.

- Vrše stotine rotacija teretnim vojnim avionima koji omogućavaju da se istovare značajne količine ratnog materijala i opreme, u Senegalu, Obali Slonovače i Beninu – naglašaju u ovoj zemlji u kojoj je nedavno izvršen puč.

Vojni režim u Nigeru takođe tvrdi da su dve transportne letelice tipa A400M i jedan "dornije 328" poslati kao pojačanje u Obalu Slonovače, a da su dva polivalentna helikoptera "super puma" i četdesetak blindiranih vozila upućeni, počev od 1. septembra, u Benin.

Na obalama ove zemlje je, kažu, nekoliko dana kasnije pristao i francuski vojni brod, na kome se nalaze vojna oprema i vojnici.

- Ovi manevri imaju za cilj da se izvrši vojna intervencija protiv naše zemlje – optužili su generali na vlasti u Nigeru.

Ragovala je i Francuska:

- Ako budemo raspoređivali bilo kakve snage, to ću učiniti samo na zahtev predsednika Bazuma i u saradnji s njim. Ne sa odgovornima koji danas drže kao taoca jednog predsednika – uzvratio je francuski šef države Emanuel Makron i još jednom ponovio zahtev onima koji su izvršili državni udar da oslobode otetog i demokratski izabranog predsednika.

Ekonomska zajednica država Zapadne Afrike (CEDEAO) je zapretila vojnom intervencijom u Nigeru, radi ponovnog uspostavljanja ustavnog reda.

TRAŽE ODLAZAK FRANCUSKIH VOJNIKA

Pučističke vlasti direktno optužuju zvanični Pariz da sprema vojni udar na Niger u saradnji sa CEDEAO. Zbog toga što Francuska ne želi da ih prizna, nove vlasti su istovremeno uputile zahtev da vojnici ove zemlje napuste Niger. Francuska ovde ima oko 1.500 vojnika, u okviru borbe protiv džihadista.

Pogledajte više