ČILE OBELEŽIO 50 GODINA OD PINOČEOVOG VOJNOG UDARA Borić: Puč se ne može odvojiti od kršenja ljudskih prava

Tanjug

12. 09. 2023. u 07:57

ČILE je obeležio 50 godina od nasilnog puča generala Augusta Pinočea protiv socijalističkog predsednika Salvadora Aljendea, čime je započeta dve decenije duga vojna diktatura u kojoj su hiljade ljudi ubijene.

Foto: Tanjug

Minut ćutanja na zvaničnoj ceremoniji komemoracije u predsedničkoj palati "Moneda" označio je tačan trenutak kada je napad počeo.

Predsednik Čilea Gabrijel Borić izjavio je da se obeležava bolan datum koji, bez sumnje, predstavlja prekretnicu u istoriji zemlje.

 - Puč se ne može odvojiti od onoga što je usledilo, od tog trenutka počelo je kršenje ljudskih prava - rekao je Borić, prenosi Rojters.

Borić je predvodio ceremoniju u predsedničkoj palati gde je Aljende pre 50 godina održao čuveni govor kada se njegova vlada raspala.

Ubrzo nakon toga, Aljende je pronađen mrtav sa ranom od metka u "Monedi", i do današnjeg dana se vode polemike o tome da li je ubijen ili je sebi oduzeo život.

 - Ima nekih koji nas pozivaju da okrenemo stranicu, da zaboravimo prošlost - rekao je nedavno Borić i dodao da nema svetle budućnosti bez sećanja i istine.

Prema različitim čileanskim komisijama za ljudska prava, registrovano je 40.175 žrtava diktature koje su pogubljene, nestale, zatvorene ili mučene. Hiljade su takođe pobegle u izgnanstvo, a preko 1.000 se i dalje vodi kao nestalo.

Pinočeova vladavina okončana je 1990. godine nakon što je većina Čileanaca na referendumu glasala za demokratiju.

Nikada nije osuđen za zločine, a umro je 2006. godine.

BONUS VIDEO:

MARAKEŠ NAKON RAZORNOG ZEMLjOTRESA: Više od 2000 poginulih

Pogledajte više