BITKA S VREMENOM ZA PREŽIVELE: Povećava se broj žrtava u Maroku posle strahovitog zemljotresa

Stravični bilans zemljotresa u Maroku popeo se na preko dve hiljade žrtava. Spasilačke ekipe danonoćno rade u pronalaženju eventualnih preživelih pod ruševinama, ali se strahuje da mračni skor ćudi prirode ovde neće biti zaustavljen. U zemlji je proglašena trodnevna nacionalna žalost.

FOTO: Tanjug/AP

Naročito je alarmantno u brdovitim bespućima planinskog masiva Atlas, jugoistočno od Marakeša. U modernim gradskim kvartovima, zgrade od stakla i betona, projektovane da pruže otpor seizmološkoj sili, preživele su žestoki udar od 6,8 stepeni Rihterove skale. Ali, tamo gde su potleuše pravljene od blata i kamenja, situacija je posve drugačija. U provinciji Al Hauz, gde se nalazio epicentar, stanje je apokaliptično.

Medijski prostor preplavili su snimci katastrofe. Posle 24 sata, izvučen je stanovnik jednog sela od koga su ostale samo ruševine. Zajedničkim naporima na nosilima su ga izvukli lokalni spasioci i komšije, a zatim u suzama pali jedni drugima u zagrljaj.  

Usred haosa i krša, pomaže i vojska. Svi traže najmanji znak života, ali znaju da je trka s vremenom nemilosrdna. Negde stanovnici moraju sami da se snalaze i da golim rukama uklanjaju kamen po kamen. Pred nekima od srušenih seoskih nastambi nemoćni građani plaču, jer ne mogu da priđu svojim najbližima pod ruševinama.

Sahranjene su i prve žrtve u selima. Za preživele, postavljaju se šatori da ne bi bdeli pod vedrim nebom. Ovde, na visini, noći mogu da budu hladne. Ljudi se boje reprize potresa, i u najugroženijim zonama i dalje borave napolju.

Postavlja se i pitanje na koji će način biti pružena međunarodna pomoć. Francuska izbegava da se nametne da ne bi ispalo kako bivša kolonijalna sila ima patronažni odnos prema nekadašnjim podanicima. Čekao se zvanični poziv suverenog i nezavisnog Maroka.

- Mobilisali smo sve raspoložive tehničke i bezbednosne ekipe, da bismo mogli da intervenišemo, u trenutku kada marokanske vlasti to budu ocenile korisnim – diplomatski je izjavio francuski predsednik Emanuel Makron.

Za sada, na lice mesta otputovala je francuska misija solidarnosti Narodne pomoći, s ciljem da se utvrdi stepen katastrofe i sa lokalnim organizacijama sličnog tipa evidentiraju najhitnije potrebe za stanovništvo.

Španija je juče tokom dana dobila dozvolu iz Rabata da pošalje ljudstvo. Madrid će u prvom naletu uputiti 58 spasilaca i materijalnu podršku.

Ponude međunarodne pomoći se umnožavaju. Francuski šef države je iz Nju Delhija, gde se nalazi na samitu G20, naglasio da su učesnici aktivirali Svetsku banku, MMF, EU i Afričku uniju, u cilju organizovanja pomoći za obnovu Maroka.

Umnožavaju se istovremeno izrazi saučešća i podrške. U subotu uveče, grad Pariz je odao počast žrtvama, tako što su svetla na Ajfelovoj kuli ugašena u 23 sata.

Redovi pred centrima za transfuziju krvi u Maroku su nepregledni. Solidarnost je prisutna na svakom koraku. Čuveni marokanski fudbaler, član PSŽ, Ašraf Hakimi, bio je među prvima koji su dali krv. Isto su učinili svi marokanski reprezentativci i stručni štab.

Istovremeno, prodavci suvenira i domaćih proizvoda još prvog dana posle strašne noći stidljivo su izašli ispred zidina starog grada, Medine u Marakešu, jer ne žele da na jednu nevolju pridodaju drugu. Naime, prisutan je strah da ne ostanu bez prihoda od turista u ovom trenutku kada je svaka para dobrodošla, kada su mnogi ostali bez svega što su imali.

Marakeš je izuetna turistička destinacija. Svakog dana ovaj grad opslužuje sedamdesetak letova. Turisti su posle zemljotresa masovno počeli da ga napuštaju, ali ima i onih koji su ostali. Lokalno stanovništvo želi da ih zadrži, i da dođu novi. Inače, teško će moći da se oporave.

Sve to se događa u trenutku kada se, tokom godine, očekivalo 13 miliona turista u Maroku, među kojima preko 4 miliona Francuza. To je trebalo da bude prekretnica, s identičnim brojem posetilaca kao pre kovida 2019. godine. Ali, prioroda je htela drugačije.

Pogledajte više