BEZ PUTINA I SIJA: Otvoren samit G20 u NJu Delhiju - "Vreme je da se krene u novom pravcu..." (VIDEO)

Novosti online 09. 09. 2023. u 08:34

SAMIT G20, koji se održava u Nju Delhiju danas i sutra, otvoren je pozivom indijskog premijera Narendre Modija predstavnicima Afričke unije da se pridruže toj organizaciji.

Foto: Printskrin/Jutjub/ G20 India

Modi je na otvaranju Samita G20 rekao da je 21. vek vreme da svet krene u novom pravcu.

- Stari globalni izazovi traže nova rešenja. Moramo pratiti pristup u kom je čovek u centru kako bismo ih rešili - rekao je Modi.

On je dodao da je pandemija kovida stvorila „globalni deficit poverenja“, te da ga je sukob u Ukrajini pogoršao.

- Kao što smo mogli da pobedimo kovid, tako možemo i da prevaziđemo razlike među nama. Kroz G20, moramo da se trudimo da taj deficit pretvorimo u razumevanje. Vreme je da radimo zajedno - dodao je indijski premijer.

On je kazao da je globalno razumevanje neophodno kako bi se rešili ekonomski problemi, podela Sever-Jug, bezbednost dostupnosti hrane...

Na samit su pozvani lideri svih zemalja G20 i još devet država - Bangladeša, Egipta, Mauricijusa, Nigerije, Holandije, Španije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Omana i Singapura.

G20 čine Argentina, Australija, Brazil, Kanada, Kina, Francuska, Nemačka, Indija, Indonezija, Italija, Japan, Meksiko, Rusija, Saudijska Arabija, Južna Afrika, Južna Koreja, Turska, Velika Britanija, Sjedinjene Američke Države i predstavnici Evropske unije, odnosno briselske administracije.

Rusku delegaciju predvodiće ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, dok će kinesku predvoditi premijer Li Ćijang, preneo je Sputnjik.

BONUS VIDEO: OBOREN GINISOV REKORD: Ovo je najmanja drvena kašika na svetu

Pogledajte više