KIM DEMONSTRIRAO SILU: Savez sa dve najmoćnije države na pomolu

Novosti Onlajn

09. 09. 2023. u 07:43

SEVERNOKOREJSKI lider Kim Džong Un obeležio je 75. godišnjicu osnivanja zemlje paradom paravojnih grupa i diplomatskim razmenama u kojima je obećao da će produbiti veze sa Kinom i Rusijom, prenosi Rojters.

Foto Tanjug/AP

Kim je posmatrao paradu u Pjongjangu i razgovarao sa kineskom delegacijom u poseti, javila je danas državna novinska agencija KCNA.

Kineski i ruski predsednik su pisali Kimu

U defileu su se, između ostalog, mogli videti i raketni bacači u dostavnim kamionima, a akcenat je bio na ulozi milicije kao gerilskih boraca u ratu. Kineski predsednik Si Đinping uputio je pismo u kome je izrazio spremnost za jačanje strateške komunikacije i saradnje.

Ruski predsednik Vladimir Putin je takođe poslao pismo Kimu u kojem je rekao da će dve zemlje proširiti bilateralne veze kako bi osigurale bezbednost i stabilnost na Korejskom poluostrvu i severoistočnoj Aziji.

„Većina zainteresovanih strana u regionu želi da izbegne novi hladni rat, ali to izgleda sve teže jer Peking i Moskva podržavaju Pjongjang“

- Sve veća saradnja između Kine, Rusije i Severne Koreje i Sijevo „preskakanje“ samita G20 u Indiji stvaraju utisak širenja raskola u azijskom geopolitičkom pejzažu - rekao je Lejf-Erik Izli, profesor na Univerzitetu Eva u Seulu. 

- Većina zainteresovanih strana u regionu želi da izbegne novi Hladni rat, ali to izgleda sve teže jer Peking i Moskva podržavaju Pjongjang, a Severna Koreja pristaje na kineske i ruske izazove međunarodnom poretku - rekao je Izli.

Kim bi trebalo da otputuje u Moskvu ovog meseca

Godišnji dvodnevni samit G20 počinje u subotu u Nju Delhiju u Indiji i njime će dominirati Zapad, koji će preskočiti kineski predsednik Si Đinping i odsutni ruski predsednik Putin.

Očekuje se da će Kim ovog meseca otputovati u Rusiju na razgovore sa Putinom o snabdevanju Moskve oružjem za podršku njenoj invaziji na Ukrajinu.

Severna Koreja dopunjuje svoju već veliku vojsku raznim paravojnim, rezervnim i bezbednosnim grupama, kao što je radnička seljačka Crvena garda (VPRG) koja je povezana sa vojskom, primećuje Rojters.

BONUS VIDEO: SEVERNA KOREJA LANSIRALA DVE BALISTIČKE RAKETE - Odgovor na manevre SAD i Južne Koreje (fotografije)

(Indeks)

Pogledajte više