OD OBIČNOG TATARA DO MINISTRA ODBRANE UKRAJINE: On će voditi ukrajinsku vojsku i postati desna ruka Zelenskog

Novosti Onlajn

04. 09. 2023. u 09:53

RUSTEM Umerov, za koga se očekuje da postane novi ministar odbrane Ukrajine, vodeći je član zajednice krimskih Tatara koji je predstavljao svoju zemlju u osetljivim pregovorima sa Rusijom.

Foto: AP

Umerov je rođen u Sovjetskom Uzbekistanu, zemlji u koju je njegova porodica bila prognana pod Staljinom, a vratio se na Krim, u Ukrajini, kao dete kada je Tatarima bilo dozvoljeno da se vrate 1980-ih i 1990-ih.

Ovaj 41-godišnjak započeo je svoj telekomunikacioni biznis 2004. godine, a u parlament je izabran 2019. godine.

Tamo je bio kopredsedavajući Krimske platforme, međunarodnog diplomatskog napora koji ima za cilj da preokrene rusku aneksiju poluostrva 2014.

Godinama je radio kao savetnik vođe krimskih Tatara Mustafe Džemileva.

I nakon aneksije i nakon početka rata u Ukrajini, Umerov je učestvovao u razgovorima iza scene sa ruskim zvaničnicima, uključujući pregovore o razmeni zatvorenika visokog profila i evakuaciji civila.

Bio je deo ukrajinske delegacije u pregovorima sa Rusijom u prvim nedeljama rata i učestvovao u pregovorima o uspostavljanju izvoznog koridora za ukrajinsko žito preko Crnog mora.

Rusija se od tada povukla iz sporazuma o žitu, optužujući Ukrajinu i njene saveznike da nisu ispoštovali deo sporazuma o olakšavanju ruskog izvoza.

U septembru prošle godine imenovan je za šefa Fonda državne imovine, što je posebno teška uloga u Ukrajini, gde je proces privatizacije pogođen korupcijom.

U svojoj video-izjavi u kojoj je najavljena zamena u nedelju, predsednik Volodimir Zelenski je rekao da će poslanici biti pozvani da glasaju o nominaciji Umerova ove nedelje. Parlament „dobro poznaje ovu osobu i Umerovu nije potrebno dodatno predstavljanje“, rekao je on.

BONUS VIDEO: OVAKO SE BRANI KRIMSKI MOST - Svuda je magla i dim

(Indeks)

Pogledajte više