BOGATSTVO OD KOGA ZASTAJE DAH: Javnost šokrina imovinskim stanjem "predsedničkog klana" u Gabonu

Bogatstvo porodičnog klana Bongo i ličnosti bliskih vlasti u Gabonu, izazivaju ovih dana veliku pažnju svetske javnosti. Sjaj u kome su živeli raspaljuje maštu.

FOTO: Tanjug/AP

Društvenim mrežama kruže snimci navodnog predsednika Senata Gabona koji je pokušao da pobegne preko granice sa koferima punim para. Ispostavilo se da je reč o snimku od pre godinu dana, a na njemu je opozicionar Gi Nzuba Ndama, koji je pre nego što je okrenuo leđa vlastima, bio predsednik skupštine. Pokušao je da uđe u zemlju sa milijardu i 190 miliona centralnoafričkih franaka, što je blizu dva miliona evra. Zbog toga je u decembru osuđen na tri meseca zatvora.

Ali, trezor Bognovih je, i pored ovog "podmetnutog" snimka, impresivan. Tako je francuski "Liberasion" napravio kartu porodičnih stambenih akvizicija u Francuskoj. Ukupno su registrovani čak 21 stan u Parizu i sedam u Nici! Svi se nalaze u luksuznim kvartovima, a među njima su i građevinski biseri od 5.400 i 2.000 kvadrata u Gradu svetlosti... Praktično nemaju cenu. Ovi stanovi su pre nekoliko godina u Francuskoj bili predmet sudske istrage zbog sumnji u korupciju prilikom trgovanja naftom.

Za to vreme, pučisti su na čelo države privremeno postavili generala Brisa Oligija Nguemu, šefa republikanske garde, formacije koja je i izvršila prevrat. Nguema je zvanično postao "tranzicioni predsednik" već isto veče, u danu kada je izvršen državni udar, dok su ga stotne učesnika u svrgavanju Alija Bonga trijumfalno nosile na rukama.

Iako analitičari ističu da nema mnogo sličnosti između nedavnog puča u Nigeru i ovog izvršenog u Gabonu, neke paralele bi ipak mogle da se izvuku. Jedna od njih je da je afrički kontinent, koji je inače kroz istoriju bio prijemčiv za ovakve smene vlasti, sada zahvatila prava "pandemija" državnih udara. Izazovi su veliki, a ovaj kontinent je u poslednje vreme postao teren na kome se žestoko sudaraju međunarodni interesi.

Druga sličnost je ta što su i u Nigeru i u Gabonu predsednike svrgnuli baš oni koji su bili zaduženi za njihovu bezbednost. General Bris Oligi Nguema je bio porodični prijatelj familije Bongo generacijama, i niko u vladajućoj porodici nije mogao da zamisli da će lično on rukovoditi rušenjem aktuelnog šefa države.

Analitičari prenose da su građani Gabona umorni od neprekidne višedecenijeske vladavine, najpre Omara Bonga, još od 1967. godine, a zatim i njegovog sina Alija. Zamera im se da su bili na čelu nedemokratskog režima, bogatili se, vladali netransparentno... Kap koja je prelila čašu bilo je proglašavanje pobede u 4 sata ujutro, u gluvo doba, za vreme policijskog časa, četiri dana posle izbornog dana, tokom koga je opozicija isticala niz nepravilnosti. Udar je bio gotov pre svitanja.

Bez obzira na istankut nedemokratski karakter gabonske vlasti, u svetu su se umnožile osude nasilnog svrgavanja Bonga, gesta koji je retko kada rado viđen. UN i Afrička unija tako su osudile državni udar u ovoj zemlji i zatražile od vojske da garantuje fizički integritet Alija Bonga i njegovih najbližih. On je i dalje u pritvoru u predsedničkoj palati, dok je njegov sin odveden u zatvor. Ali Bongo kaže da ne zna gde se nalazi njegova supruga.

Zvanični Vašington je izrazio veliku zabrinutost zbog nastale situacije i od vojnika zahtevao da sačuvaju civilni režim vlasti. I bivša kolonijalna sila Francuska uputila je reči osude. Za sada, francuski simboli u Gabonu nisu ugroženi, a zvanični Pariz se trudi da to tako i ostane, zbog čega oko 400 vojnika, koliko ih Francuska ima u vojnoj bazi u ovoj zemlji, ostaje po strani, da ne bi navukli bes.

Gabon i Francuska održavaju privilegovane postkolonijalne ekonomske veze. Francuska je najveći privredni partner ove zemlje, a neke od najvećih francuskih kompanija učestvuju u preradi naftnog i rudnog bogatstva Gabona.

KLANU GLEDALI KROZ PRSTE

Oni koji podržavaju pučiste ističu da odgovornost za aktuelnu situaciju snosi međunarodna zajednica koja je decenijama trpela "klan Bongo" i gledala mu kroz prste. Gabon i glavni grad Libervil juče su pokušavali da žive normalno, kao da se ništa nije dogodilo, ali je ipak prisutna strepnja u kom pravcu bi politička situacija nadalje mogla da se razvija.

Pogledajte više