KIJEV OPET TRAŽI POMOĆ OD VAŠINGTONA: Ukrajina i Zapad se međusobno optužuju za neuspeh kod Harkova

Novosti online 02. 09. 2023. u 11:20

NAPREDOVANjE ruskih snaga u pravcu Kupjanska u Harkovskoj oblasti primoralo je Ukrajinu da ponovo traži pomoć od SAD, što je na Zapadu izazvalo talas negodovanja, izjavio je bivši američki vojni oficir Frenk Ledvidž za „Gardijan“.

Foto: Profimedia

Po njegovim rečima, Ukrajina i Zapad se međusobno optužuju za neuspeh kod Harkova.

- Ukrajina tvrdi da bi veća količina zapadnog oružja mogla da napravi odlučujuću razliku. Njihovi saveznici govore da kada bi Ukrajinci primenili kombinovanu taktiku kojoj su ih obučavali i kada bi rasporedili svoje snage drugačije, mogao bi se postići veći napredak - rekao je Ledvidž.

On smatra da zbog neuspeha Oružanih snaga Ukrajine Vladimir Zelenski više ne bi trebalo da veruje u obećanje američkog predsednika Džozefa Bajdena da će podržavati Ukrajinu koliko god bude potrebno. Tako će sve pasti na saveznike Kijeva koji su još uvek u mogućnosti da pruže Ukrajini vojnu pomoć, ocenjuje Ledvidž.

- U aktuelnoj situaciji, to bi moglo da osudi Ukrajinu na poraz. U višim krugovima američke vlade postoji vrlo mala želja da se Zelenskom pomogne da vrati Krim - zaključio je američki oficir.

Ranije je saopšteno da su jedinice „Zapadne“ grupacije ruskih trupa poboljšale položaje kod Kupjanska. U toku proteklog dana odbijeno je pet kontranapada jurišnih odreda mehanizovanih brigada ukrajinske vojske u području Sergejevke i Novojegorovke u LNR.

(Sputnjik)

Pogledajte više