"VOJNO REŠENJE BILO BI KATASTROFA": Tajani o situaciji u Nigeru

Tanjug 31. 08. 2023. u 12:26

VOJNO rešenje za puč u Nigeru bilo bi ravno "katastrofi" koja bi mogla da izazove novu migracionu krizu, izjavio je danas italijanski ministar spoljnih poslova Antonio Tajani.

Foto: Profimedia/Ilustracija

Ekonomska zajednica zapadnoafričkih država EKOVAS pokušava da pregovara sa vođama puča koji su preuzeli vlast prošlog meseca, ali je upozorila da je spremna da pošalje trupe u Niger, kako bi se tako obnovio ustavni poredak ako diplomatski napori ne uspeju, prenosi Rojters.

- Vojno rešenje bilo bi katastrofa. Moramo da radimo iz dana u dan na diplomatskom rešenju - rekao je Tajani novinarima pre sastanka ministara spoljnih poslova EU u španskom gradu Toledu.

Kriza u Nigeru jedna je od glavnih tema sastanka na kojem će govoriti Hasumi Masudu, ministar spoljnih poslova svrgnute vlade i Omar Turej, predsednik Komisije EKOVAS.

Na pitanje da li bi vojna intervencija mogla da dovede do migrantske krize, Tajani je odgovorio da mogući rat u Nigeru znači da bi više ljudi napustilo ovu zemlju, kao u Sudanu.

Tajani je ove nedelje pozitivno govorio o predlogu Alžira za rešavanje krize, koji uključuje šestomesečni prelazni period koji bi vodile civilne vlasti, navodi Rojters.

BONUS VIDEO: NEMAČKA: Aktivisti se lepe za puteve u Minhenu, zahtevajući klimatske akcije

Pogledajte više