UDARI OD 200 KM NA SAT: Uragan Idalija obrušio se na Floridu, najmanje dvoje poginulih (FOTO/VIDEO)

Novosti online 31. 08. 2023. u 00:04

URAGAN „Idalija“ pogodio je region Big Bend na Floridi, praćen udarima vetra od oko 200 kilometara na sat. Američki mediji izveštavaju da su najmanje dve osobe poginule.

Foto Tanjug/AP

„Idalija“ je munjevito ojačala za poslednja 24 sata pa se očekuje da će doneti značajne olujne udare i izazvati podizanje mora za između 1,2 i 1,5 metara u zalivu Tampa Bej. Do sada je više od 230.000 stanovnika Floride bez struje, prenosi Si-En-En.

Avio-kompanije su otkazale više od 1.000 letova zbog uragana, a aerodromi u Tampi, Talahasiju, Sarasoti, Klirvoteru i Džeksonvilu su zatvoreni do daljeg.

„Idalija“ je treći uragan na Floridi za poslednjih godinu dana, nakon uragana „Ijan“ u septembru 2022. i uragana „Nikol“ u oktobru iste godine.

 

IZDATO UPOZORENjE ZA 12 MILIONA LjUDI

Uragan, koji je bio kategorije snage 3 (od maksimalnih 5), kada je stigao do Floride, slabi dok se kreće prema Džordžiji.

Izdato je upozorenje za tornado za gotovo 12 miliona ljudi širom centralne i severne Floride i jugoistočne Džordžije.

Stanovnici su upozoreni da ozbiljno shvate situaciju jer će doći trenutak kada hitne službe više neće moći da pruže pomoć, a već su zabeleženi problemi s pristupom nekim evakuisanim područjima.

Na Floridi su do sada potvrđena dva smrtna slučaja povezana s olujom.

Jedan vozač je poginuo nakon što je izgubio kontrolu nad vozilom i udario u drvo. U okrugu Alačua, 59-godišnji muškarac je poginuo na isti način.

Nivo vode na reci Stajnheči kod istoimenog grada u regiji Big Bend na Floridi porastao je za skoro tri metra u dva sata, dostigavši rekordni nivo.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - U STROJU NAJBOLjIH: "Novosti" na obuci novih pripadnika 72. brigade za specijalne operacije

Pogledajte više