STIŽE URAGAN ČETVRTE KATEGORIJE Alarm na Floridi: "Ako se niste evakuisali, učinite to odmah" (VIDEO)

Tanjug 30. 08. 2023. u 11:56

URAGAN "Idalija" dostigao je jačinu četvrte kategorije sa brzinom od oko 210 kilometara na sat, dok se kreće ka američkoj državi Floridi, saopštio je Nacionalni centar za uragane.

Foto: AP

Centar je naveo da je "Idalija" sada oko 96 kilometara zapadno od Sidar Kija i oko 145 kilometara južno od Talahasija, dok nastavlja put ka Big Bendu na Floridi, preneo je Si-En-En (CNN).

- Idalija bi mogla da nastavi da jača pre nego što za nekoliko sati stigne do Big Benda na obali Floride - saopštio je centar, navodeći da bi uragan trebalo da oslabi nakon što pređe na kopno, ali da će verovatno i dalje biti uragan dok se kreće preko južne Džordžije i Južne Karoline kasnije danas.

Naredbe o obaveznoj evakuaciji izdate su u najmanje 28, od ukupno 67 okruga na Floridi od utorka uveče, preneo je Rojters.

- Ako se niste evakuisali, morate to učiniti odmah - rekao je šef uprave za vanredne situacije Floride Kevin Gatri.

Za većinu od 21 miliona stanovnika Floride, kao i za mnoge u susednim američkim državama Džordžiji i Južnoj Karolini izdata su upozorenja zbog uragana.

U sve tri države na snazi je vanredna situacija.

Prognozira se da će na obali zaliva Floride, u jugoistočnoj Džordžiji i istočnim delovima Severne i Južne Karoline pasti od 10 do 20 centimetara kiše po metru kvadratnom do četvrtka, upozorio je centar za uragane.

Centar je upozorio da će biti poplavljeni ostrva i niži delovi obale.

BONUS VIDEO: GRČKA: Posledice razornog požara u nacionalnom parku "pluća Atine"

Pogledajte više