NEUSPEŠNO LANSIRANJE: Severna Koreja drugi put pokušala da pošalje špijunski satelit u Zemljinu orbitu

Tanjug

24. 08. 2023. u 00:31

SEVERNA Koreja je, po svemu sudeći, danas lansirala svemirsku raketu, saopštila je vojska Južne Koreje, podsećajući da je to drugi takav pokušaj zvaničnog Pjongjanga nakon neuspešnog pokušaja lansiranja u maju ove godine.

Foto: Shutterstock/Ilustracija

Severna Koreja, koja poseduje nuklearno naoružanje, nastoji da lansira svoj prvi vojni špijunski satelit u Zemljinu orbitu kako bi nadzirala aktivnosti SAD i južnokorejskih oružanih snaga, navodi Rojters.

Lansiranje je izazvalo hitno upozorenje preko sistema za uzbunjivanje u Japanu izdato nešto pre 4.00 sata po lokalnom vremenu, uz poruku stanovnicima najjužnije prefekture Okinave da se sklone u zatvoreni prostor.

Otprilike 20 minuta nakon upozorenja, vlada Japana je izdala obaveštenje da je severnokorejski projektil odleteo prema Tihom okeanu i da se ukida hitna situacija.

-Snažno ćemo protestovati protiv Severne Koreje i najjače je osuditi, rekao je na konferenciji za novinare sekretar japanske vlade Hirokazu Macuno, istakavši da je lansiranje severnokorejske rakete ponovo bilo pretnja regionalnoj bezbednosti.

BONUS VIDEO - RUSIJA: Visokoprecizna snajperska puška Astarta predstavljena na forumu Armija-2023

Pogledajte više