CRNE PROGNOZE JUŽNE KOREJE U SLUČAJU RATA Jun Suk-Jol: "Severna Koreja spremna da upotrebi nuklearno oružje"

Đ.G.

21. 08. 2023. u 21:12

JUŽNOKOREJSKI predsednik Jun Suk-Jol je prvog dana zajedničkih vojnih vežbi Seula i Vašingtona rekao da će Severna Koreja biti spremna da mobiliše svo moguće oružje za postizanje svog cilja u slučaju rata, uključujući nuklearno oružje, prenosi novinska agencija Jonhap.

Foto: Profimedia

U ponedeljak su u Južnoj Koreji počele zajedničke vojne vežbe lokalnih oružanih snaga sa američkom vojskom Ulchi Freedom Shield (21-31. avgust). Vežba će se fokusirati na reagovanje na pretnje iz Severne Koreje, suzbijanje terorističkih pretnji i vežbe civilne odbrane u slučaju vazdušnog napada.

- Da bi postigla svoj cilj u ratu, Severna Koreja će u potpunosti mobilisati sva raspoloživa sredstva i biće spremna da upotrebi nuklearno oružje - rekao je Jun Suk-Jol tokom sastanka Saveta za nacionalnu bezbednost.

On je takođe naglasio da se mir može postići samo „prevladavajućom silom“ i obećao da će „odmah kazniti“ svaku „provokaciju“ DNRK koja „govori o preventivnim nuklearnim udarima i ofanzivnim vojnim pripremama“.

Severnokorejski lider Kim Džong Un posmatrao je u ponedeljak probu lansiranja krstareće rakete i pozvao sve površinske i podmorničke formacije Mornarice DNRK da održe stalnu borbenu gotovost, ističući da su sve vežbe „priprema za rat“.

Još ranije je ministar odbrane DNRK Kang Sun Nam, u obraćanju učesnicima KSI moskovske konferencije o međunarodnoj bezbednosti, rekao da je nuklearni rat na Korejskom poluostrvu samo pitanje vremena, budući da je „ nuklearni rat ratomanija“ od strane Sjedinjenih Država i njihovih saveznika pretvara Korejsko poluostrvo i severoistočnu Aziju u novo „žarište nuklearnog rata“, prenela je RIA.

BONUS VIDEO: RUSIJA - Visokoprecizna snajperska puška Astarta predstavljena na forumu Armija-2023

Pogledajte više