POVEĆAVA SE MOĆ RUSKE STRATEŠKE AVIJACIJE: Bombarderi Tu-95 će udvostručiti snagu u 2023.

P. Z. S. / sputnikglobe.com

17. 08. 2023. u 18:17

KAPACITET ruskih strateških bombardera Tu-95 biće udvostručen 2023. godine, izjavio je u četvrtak zamenik ruskog ministra industrije i trgovine Oleg Bočarov.

Foto: Printscreen


-Zahvaljujući tehničkoj, tehnološkoj opremljenosti preduzeća Kuznjecov [deo ruske Ujedinjene motorne korporacije], mi obezbeđujemo gotovo celokupnu proizvodnju državne odbrambene narudžbine. Borbena moć naših strateških bombardera po programu Tu-95 biće udvostručena za ovo. godine zahvaljujući Kuznjecovu, rekao je Bočarov novinarima tokom posete preduzeću u ruskom gradu Samari.

Ministar je podsetio i na proizvodnju novog aviona Tu-160M.

-Naravno, ovde se proizvode i motori, NK-32 [turboventilatorski motori] druge serije. Već vidimo pouzdanost u ovoj masovnoj proizvodnji, a dugoročni programi ruske vlade su svi realizovani, dodao je Bočarov.

Zvaničnik je primetio da je kompanija Kuznjecova „pretvorila Samaru u avijacijski klaster“.

Direktor Ujedinjene motorne korporacije Vadim Badekha rekao je novinarima da je preduzeće rešavalo najteže probleme od prvog dana svog postojanja.

-Naravno, i svemirske letelice i avijacija dugog dometa ne miruju. Ne smemo da zaostajemo za konkurentima i mogu sa sigurnošću da kažem da nismo inferiorni u odnosu na proizvode Kuznjecova. Danas su najnapredniji ruski nosači strateških raketa opremljeni najsavremenijim, najmoćnijim i najefikasnijim motorima, a proizvode se u preduzeću Kuznjecov, naglasio je Badeha.

Strateški bombarderi Tu-95MS deo su avijacije dugog dometa Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije i komponenta ruske nuklearne trijade. Obično nose oružje poput krstareće rakete dugog dometa H-55.

BONUS VIDEO - OVAKO SE BRANI KRIMSKI MOST: Svuda je magla i dim

Pogledajte više