RAT OKO PRAVA NA ABORTUS U SAD: Američki sud ograničio pristup piluli za prekid trudnoće

Tanjug

16. 08. 2023. u 22:33

AMERIČKI žalbeni sud doneo je danas presudu da se ograniči pristup piluli za abortus mifepriston i poništio presudu nižeg suda kojom je suspendovano odobrenje tog leka 2000. godine.

Zgrada Vrhovnog suda / Foto AP

Do ove presude došlo je nakon zajedničke tužbe četiri grupe za borbu protiv abortusa, na čelu sa nedavno formiranom Alijansom za Hipokratovu medicinu, prenosi Rojters.

Oni su tvrdili da američka Uprava za hranu i lekove nije na odgovarajući način uzela u obzir pitanje bezbednosti leka u slučaju kada ga koriste maloletnici.

Mifepriston se sa lekom misoprostolom koristi kao deo procesa aborutsa, što je način na koji se odluči više od polovine onih koji žele da izvrše abortus u SAD, i trebalo bi da se koristi u prvih 10 nedelja trudnoće.

Brojne medicinske studije i dugogodišnja upotreba kod pacijenata pokazale su da je lek bezbedan i efikasan, a najistaknutija medicinska udruženja, uključujući Američki koledž akušera i ginekologa i Američko medicinsko udruženje, izjavila su u sudskim podnescima da bi povlačenje mifepristona sa tržišta naškodilo pacijentima tako što bi ih primoralo da se podvrgnu invazivnijim hirurškim abortusima.

BONUS VIDEO - OVAKO SE BRANI KRIMSKI MOST: Svuda je magla i dim

Pogledajte više