TRAMP PO KO ZNA KOJI PUT NA OPTUŽENIČKOJ KLUPI: Evo za šta je sad "kriv" bivši američki predsednik

Tanjug

15. 08. 2023. u 07:32

VELIKA porota u američkoj saveznoj državi Džordžiji podigla je optužnicu protiv bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa zbog pokušaja da poništi svoj poraz od demokrate Džozefa Bajdena na predsedničkim izborima 2020. godine.

FOTO: Tanjug/AP

To je četvrta krivična prijava protiv Trampa i druga koja ga tereti da je pokušao da promeni rezultate glasanja 2020. godine, objavio je Rojters.

Optužbe, koje je podigla okružna tužiteljka okruga Fulton Feni Vilis, nove su u nizu pravnih problema za Trampa koji je favorit u trci za republikansku predsedničku nominaciju za izbore 2024. godine.

Tužioci su podigli optužnicu protiv Trampa i njegovih saradnika koja uključuje optužbe falsifikovanje i reketiranje.

Pored Trampa, optuženo je još 18 osoba, uključujući bivšeg Trampovog šefa kabineta Marka Medouza, kao i advokati Rudi Đulijani i Džon Istman.

Slučaj zbog kojeg su optuženi odnosi se na telefonski poziv od 2. januara 2021. godine u kojem je Tramp navodno vršio pritisak na najvišeg izbornog zvaničnika Džordžije Breda Rafenspergera da "pronađe" dovoljno glasova da preokrene rezultat izbora u toj državi, gde je Tramp izgubio sa malom razlikom.

Rafensperger je, kako se navodi, odbio da to učini.

Na veb-sajtu suda okruga Fulton bilo je objavljeno da je Tramp, između ostalog, optužen za ucenu državnih zvaničnika, zaveru za davanje lažnih izjava i zahtevanje od javnog zvaničnika da prekrši svoju zakletvu".

U okrugu Fulton bile su jake mere bezbednosti oko sudnice u centru Atlante, a okupio se i veliki broj medijskih ekipa.

Tramp negira optužbe, navodeći da su sve optužbe protiv njega politički motivisane i da predstavljaju, kako navodi, "lov na veštice".

BONUS VIDEO: TRAMP NAPUSTIO SUDNICU - Trenutak kad nekadašnji predsednik SAD odlazi uz velike mere obezbeđenja

Pogledajte više