RUSI POKAZUJU MODERNIZOVANO NAORUŽANJE: Prikazan Mi-28NM, dronovi, najnoviji avioni - Šojgu na forumu "Armija-2023"

Novosti online 14. 08. 2023. u 10:34

RUSKI ministar odbrane Sergej Šojgu na Međunarodnom vojnotehničkom forumu "Armija-2023", obišao je izložbu naprednog razvoja avijacije Rusije na aerodromu Kubinka, na kojima su predstavljeni najnoviji dronovi, helikopteri i avionsko naoružanje.

Foto: Profimedia/Ilustracija

- Treba da postoji razuman odnos cene proizvoda i efikasnosti njegove upotrebe – bolje je preorijentisati neko od predstavljenog oružja. Savremeno oružje treba da bude kontrolno, sa povećanom otpornošću na buku - naglasio je Šojgu.

Predstavnici preduzeća vojnoindustrijskog kompleksa demonstrirali su načelniku vojnog resora razvoj avionskih motora za bespilotne letelice različitih klasa, napredno avijaciono naoružanje, kao i najnovije avione i helikoptere Vazdušno-kosmičkih snaga.

Šojgu se na aerodromu upoznao sa ekspozicijom savremenih aviona, uključujući avione Su-57, Su-30cm 2, Su-34, vojnotransportni helikopter Mi-26T2V, višenamenski helikopter Ka-32A11M, bespilotne letelice "termit", "grom", "stršljen"...

Šojguu je prikazan modernizovani borbeni helikopter Mi- 28NM i modernizovani izviđačko-jurišni helikopter Ka-52M sa vođenim raketama "vihr-1" i najnovijom vođenom raketom vazduh-zemlja "izdelije-305".

Pokazana nova sredstva za uništavanje Su-57

Tokom obilaska Šojguu su predstavili najnovija sredstva za uništavanje lovca pete generacije Su-57.

- Načelniku vojnog resora predstavljena su najnovija sredstva za uništavanje avijacije za serijski avijacijski kompleks Su-57, koja mogu značajno povećati sposobnost gađanja različitih ciljeva - rekao je novinarima predstavnik proizvođača, prenosi RIA Novosti.

Ministru odbrane je rečeno i o efektivnoj upotrebi Su-57 u zoni NVO.

- U NMD-u letelica kvalitetno rešava probleme, pogađa mete, njena odlika je slaba uočljivost - izvestio je pilot ministru.

Načelnik odeljenja je upoznat i sa radom mobilnog kompleksa za remont vojnih aviona, koji se može rasporediti u mestima stalnog razmeštaja jedinica avijacije i na operativnim aerodromima i obezbediti, između ostalog, remont avionskih motora.

Međunarodni vojnotehnički forum „Armija-2023“ održava se u parku Patriota u Kubinki kod Moskve od 14. do 20. avgusta pod pokroviteljstvom Ministarstva odbrane Rusije.

Pogledajte više