KINA PRETEKLA NEMAČKU: Opala prodaja automobila u najjačoj evropskoj ekonomiji, dok na istoku cveta

A. V. V. 09. 08. 2023. u 11:20

AUTOMOBILSKOJ industriji Nemačke, gigantu u proizvodnji četvorotočkaša, preti kriza. Potražnja za novim vozilima nemačke marke opada, uprkos povećanoj proizvodnji, naročio kada je reč o električnim automobilima. Istovremeno, u Kini zadovoljno trljaju ruke, jer se prodaja, posebno električnih vozila - povećava.

Foto: Tanjug/AP

Na smanjenu potražnju nemačkih automobila uticala je inflacija i kamatne stope. Prodaja je čak za petinu manja nego pre 2019. godine, piše nemački "Dojče vele". Potražnja za automobilima na električni pogon je sada na 60 odsto u odnosu na lane.

Dok električni automobili u Nemačkoj "skupljaju prašinu", njihova prodaja u Kini cveta. Ovde prednjači kompanija BYD, koja je, prema najnovijim podacima Kineske asocijacije za putnička vozila, u prvoj polovini godine prodala 29 odsto više električnih automobila i od američkog rivala "Tesle". Ova kineska firma je u prvom tromesečju zbacila "Folksvagen" sa prvog mesta, prodavši skoro 20 puta više električnih vozila u Kini nego nemački proizvođač.

Zbog ovih promena, čelnici "Folksvagena" rešili su da uspostave saradnju sa kineskim proizvođačem automobila Xpeng, a za ovaj startap ulažu 700 miliona dolara. U prvoj ruci planirana su dva električna modela marke VW, koji bi 2026. godine trebali da se pojave na kineskom tržištu.

- Za nemačke proizvođače rezultati su alarmantni - ističe generalni direktor konsultantske kuće "Berils", specijalizovane za industriju automobila u Kini, Vili Vang.

Vozila kineske proizvodnje sada imaju posebno dobre rezultate sa digitalnim funkcijama kao što su sofisticirani sistemi pomoći i zabava u vozilu. Kada je reč o udobnosti i kvalitetu, kupci ocenjuju da su ta vozila gotovo na istom nivou, ili nešto bolja, od etabliranih proizvođača.

Konkurencija jedino "Tesla"

U Kini je trenutno 80 odsto električnih automobila domaće proizvodnje. "Tesla" je jedina strana kompanija koja je među 10 najuspešnijih u Kini, dok nemački brendovi ovde više nemaju važnu ulogu. Na čitavom kineskom automobilskom tržištu, uključujući i vozila sa unutrašnjim sagorevanjem, kineski proizvođači će 2023. prvi put nadmašiti strane proizvođače sa tržišnim udelom od 51 odsto. U prvom kvartalu ove godine Kina je zamenila Japan kao svetski šampion u izvozu automobila. A pre samo tri godine bila je na šestom mestu.

Pogledajte više